Helgfrågan – klassiker?

Otroligt skönt med fredag igen! Det är ändå märkvärdigt hur trött jag blir av en jobbvecka, jag tycker att jag borde ha vant mig vid det här laget… Nåväl, innan jag stänger ner datorn för idag passar jag på och svarar på Helgfrågan.

Bör man läsa klassiska böcker? Motivera. Ja, det tycker jag att man bör göra. Det är så mycket i både modern litteratur och i samhället i stort som refererar till klassikerna så både för ens personliga del och för ens generella allmänbildning tycker jag att man bör läsa dem. Därmed inte sagt att jag tycker man ska plåga sig igenom klassiker som man inte tycker om, det blir ingen lycklig av (gäller all litteratur) men man kan ge dem en chans och då får man i alla fall en uppfattning om dem. Själv kom jag till exempel aldrig igenom Brott och straff utan läste bara de 200 första sidorna och de 100 sista… det räckte för mig.

Tyvärr måste jag erkänna att jag har blivit mycket sämre på klassiker de senaste tio åren men en och annan slinker fortfarande igenom. Jag gjorde det här testet som Bokhyllan tipsade om och jag har läst 13 av 17 men vill definitivt läsa 1984 och Svindlande höjder också av böckerna på just den listan. Sen finns det ju den här listan som kom ut 1991, precis när jag slukade som flest klassiker, och som jag har haft i bakhuvudet sedan dess. Jag har inte på långa vägar har läst mig igenom den än men det vore det kul att i alla fall ha läst fler av dessa böcker än jag har gjort idag.

Bonusfrågan: Har ni klarat av julklappsinköpen än? Blev det några böcker? JAJAMÄN, ALLT ÄR KLART!!!* Ja, det blev en del böcker, alla i familjen får minst en bok, vissa får fler. Annars blir det inte så många paket, barnen har önskat sig färre men dyrare saker i år.

 

* En mening väl värd sina versaler och utropstecken

16 tankar om “Helgfrågan – klassiker?

  1. Ja läs 1984! Mycket tänkvärd och så har den ju inspirerat till så mycket senare litteratur också (i kombination med samhällsutvecklingen i sig förstås). Tack för länken till Världsbiblioteket-listan, den sparas till framtida bruk. Brott och straff läste jag som yngre. Slukade böcker av Dostojevskij där ett tag, något som kommit tillbaka nu på senare tid, men då mest de kortare romanerna som nyöversatts och givits ut av förlaget Bakhåll.

    • 1984 ska definitivt bli läst! Det blir mitt första läslöfte inför 2020.
      Kanske ska jag testa Dostojevskij igen. Det har onekligen hänt en hel del med mig både som person och som läsare sedan början av 90-talet så det är inte omöjligt att smaken kan ha förändrats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s