Science fiction? Science fiction!

Om någon hade sagt åt mig att jag skulle sträckaläsa tre sci fi-böcker som till 95% består av dialog hade jag nog undrat hur det stod till med personen i fråga. Sci fi? Dialog? Men jodå, visst har jag sträckläst och visst har jag haft otroligt roligt under tiden.

Jag köpte Sylvain Neuvels trilogi på rean i vintras, alla tre delarna för 150 kr vilket kändes som ett fynd. Jag vet faktiskt inte vad det var som fick mig att köpa dem men det ringde en svag klocka långt bak i minnet om att jag läst något om dem tidigare. Och 150 kr är ju inte en jätteinvestering om det skulle visa sig vara ett sämre köp. Böckerna har sedan legat i bokhyllan men för någon vecka sen var det dags att börja läsa den första, Sovande jättar och sedan läste jag Gudarna vaknar och Bara människor av bara farten.

Det här är roligt, det är hisnande, det speglar (tyvärr) ytterst aktuella världshändelser, det är ett annorlunda upplägg och det är otroligt bra. Robotar från yttre rymden, hemliga organisationer, personer man aldrig får kläm på vilka de är, lite kärlek och ganska mycket spänning. Jag har stäckläst hela trilogin och det har varit så roligt. Nu har jag sagt till mina barn att de kan läsa de här böckerna under sommaren och mina två yngsta samsas nu om första delen (som bäddat för bråk men det har aldrig hindrat dem förr…).

Dialogupplägget är i form av ”förhör”, samtal och inspelningar och varvas med några brev och dagboksanteckningar. Jag är fascinerad av hur han har fått det att hålla genom så många sidor utan att läsaren tappar intresset men det är korta kapitel och det händer något hela tiden vilket gör det till en äkta bladvändare. Mitt i allt detta finns ett allvar som när boken skrevs nog var fiktion men som i ljuset av det som händer idag ses som ytterst möjligt (minus de där robotarna från yttre rymden då, men man vet ju aldrig).

Ett hett sommartips för lata dagar i solen/skuggan!

  • Betyg: 5/6 (för upplägg, underhållning och ren läsglädje)
  • Utmaning: Kaosutmaningen (#18 om resor)

4 tankar om “Science fiction? Science fiction!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s