Tisdagstrion – senaste böckerna

Ugglan och boken är tillbaka med tisdagstrion efter sommaruppehållet och trion den här veckan är De senaste böckerna jag fick hem.

  • Där kräftorna sjunger – Delia Owens
  • En stund är vi vackra på jorden – Ocean Voung
  • Shatter, Michael Robotham
  • Thomas Cromwell – Diarmaid MacCulloch

Ja, det blev fyra böcker i trion men Cromwell kom förra veckan och dessförinnan kom de andra tre samtidigt så det fick bli så här den här veckan.

Jag har bara börjat på Där kräftorna sjunger och den tar sig bra efter en ganska medioker start. Ikväll tänkte jag börja på Voungs bok (om jag orkar hålla mig vaken efter dagens vandring här i fjällen).

Helgfrågan sommar

Fredag igen och bara en vecka kvar på semestern. Fyra veckor är för lite. Jag trodde det skulle räcka men jag hade fel. Så, jag tar lärdom av detta och satsar på de vanliga fem veckorna nästa år igen.

Men fortfarande är det bara näst sista veckan och det är dags för sommarupplagan av Helgfrågan.

Vad läser du? Nu är jag inne på andra delen av Harry Potter i min omläsning av serien. Det är den sämsta minst bra av böckerna, det har jag alltid tyckt, så jag snabbläser lite får jag erkänna. Jag har också börjat på Där kräftorna sjunger av Delia Owens. Den är ju väldigt omskriven men än så länge känner jag mest ”sisådär”. Men den kanske tar sig?

Tips? Åh, dåligt med tips idag. Senaste veckan har jag tränat, sovit, ätit och läst. Typ. Men förra helgen bodde vi en natt på Steam hotell i Västerås och det var ett trevligt hotell med väldigt häftig inredning. Om man åker dit med barn, vilket vi gjorde, är ett tips att boka biljetter till äventyrsbadet Kokpunkten, vilket vi inte gjorde… För lång kö för oss, vi får åka dit enkom i badsyfte en annan gång.

Semesterpackning

Den här gången är vi i fint sällskap när vi har valt bok till bokklubben!

En stund är vi vackra på jorden får följa med i packningen i sällskap med Skybäcks bok (till samma bokklubb) och en Robotham. Som vanligt är det osäkert hur mycket jag orkar läsa på kvällarna efter att ha vandrat en hel dag men lite ska jag väl få till, jag har kommit in i ett riktigt bra läsflow nu nämligen.

Det här med semester

Herre min skapare vad jag njuter av ledigheten. Idag har jag tillbringat en massa timmar i halvskuggan på altanen i sällskap med Stephanie Mailers försvinnande av Joël Dicker och den är så bra att det är lögn att ta sig ut i trädgården för att rensa ogräs eller in i huset för att städa.

Men nu, nu ska jag göra ett ryck. Det får bli ogräset, det är alldeles för fint väder för att städa inne. Så kan jag sen belöna mig själv med ännu mera läsning till kvällen.

Helgfrågan

Ja ni, det här med semester är alldeles underbart men det gör inga underverk varken för träning eller bloggande. Men å andra sidan är det nyttigt med pauser så jag har inte dåligt samvete för något av dem. Helgfrågan är dock ett perfekt inlägg att hänga upp bloggandet på i dessa tider så här är veckans svar.

Vad läser du? Jag läser Institutet av Stephen King. Jag var lite tveksam eftersom jag inte alls gillade Outsidern och det refereras till den i baksidestexten men jag hade inte behövt oroa mig. Det här är bra, mycket bra.

Jag kör också en omläsning av Harry Potter. Jag vet inte om det är nionde eller tionde gången jag läser första boken i serien men jag älskar den fortfarande. Det kan låta som konstigt många gånger inser jag men jag läste om hela serien inför varje ny bok som kom ut på den tiden det begav sig. Dessutom funderade jag på att skriva en D-uppsats om HP när jag läste litteraturvetenskap så då blev det ytterligare en omläsning (även om det aldrig blev någon uppsats) plus att jag läst serien i samband med att barnen läste dem.

Tips? Ett allmänt välmåendetips är att äta frukost utomhus om man har möjlighet. En dag som inleds med frukost och tidningsläsning på altanen kan inte bli annat än en bra dag. Det här hinns sällan (läs: aldrig) med när jag jobbar så jag njuter till fullo.

Helgfrågan sommar

Vad läser du? I ärlighetens namn ingenting just nu. Jag bara umgås med familj och vänner hela dagarna och kvällarna så det finns ingen lästid alls. Böckerna finns kvar, nu njuter jag av annat.

Tips? Om man är i krokarna runt Kivik så kan jag varmt rekommendera det folkölscafé vi snubblade över igår, det ligger i källaren på Mellby skola. Jag är ingen öldrickare av rang men så mysigt ställe och med rätt sällskap smakade ölen utmärkt. De hade också glass, enklare smörgåsar och väldigt goda chark- och ostbrickor.

Fler tips hittar du hos Mia.

Fem en fredag

Jag njuter till fullo av semester och tillbringar dagarna och kvällarna med goda vänner fram till dess vi stupar i säng så jag har fortfarande inte ens öppnat boken jag skrev om i förra inlägget. Nu är det fredag och vädret verkar äntligen vända här nere i Kivik. Det tackar vi för och planerar för ett par dagar på stranden innan vi styr kosan hemåt igen. Men innan vi tar morgonens tur till bageriet för att köpa frukost är det dags för Fem en fredagsfrågorna.

Vad är det dyraste du har köpt? Huset. Bilen. Nu på senaste tiden är det möbler och uppsydda gardiner. Och mina nya tapeter förstås. De var ohemult dyra men jag njuter av dem varje dag så de var värda vartenda öre.
När är du som mest snål? När det gäller en handväska till mig själv. Men snart är det dags, jag har bestämt att när det väl är dags att börja jobba på kontoret igen, DÅ ska jag få en ny väska och det ska bli en väska som jag verkligen vill ha.
Vilket var ditt senaste fynd? Ett dussin knivar och gafflar som jag köpte för totalt 400 kr igår i en prylbod med gamla saker. Nu ska de gamla fula vardagsbesticken från Ikea slängas så fort vi kommer hem igen.
Vad är aldrig för dyrt? Tydligen skidåkning när jag tänker på vad vi lägger mest pengar på (näst boende) under ett år.
Vad handlar du mest av i affären? Ingen aning. Men köper i perioder mer glass än vad som är nyttigt för oss. Häagen-Dazs Salted Caramel är min absoluta favorit.

Favorit i repris

Att börja på en ny bok efter att ha avslutat en serie som jag tycker är så nära perfektion man kan komma är inte det lättaste. Jag läste The Lantern Men av Griffiths och den var perfekt, snabbläst och småtrevlig. Men sen då?

Jag och Äldsta var i Adlibris butik idag och då hittade hon ett TP med Harry Potter-frågor och det gick ju knappast att motstå. Genast blev också nästa bok väldigt enkel, jag läser HP några dagar nu så får vi se vad som sen kan vara aktuellt att påbörja. (Jag började faktiskt på Bengt Ohlssons Midsommarnattsdrömmar igår men den kändes rätt jobbig (?) så den får vila sig i form ett tag.)

Problem solved!

Helgfrågan sommar

Helgfrågan sommar

Mia fortsätter med Helgfrågan även i sommar och det är mysigt tycker jag, det blir lite som sommarföljetongen i tidningen; något att se fram emot och inte alltför krävande.

Vad läser du? Jag läser The Lantern Men av Elly Griffiths. Har bara hunnit de första 80 sidorna men den verkar riktigt bra tycker jag, det är alltid roligt att återse en favoritkaraktär. Jag lyssnar på Six Wives – The Queens of Henry VIII av David Starkey för helt kan jag inte släppa den där miljön än, det måste ske gradvis*.

Semestertips, filmtips, recepttips eller något annat tips? Idag blir det ett recepttips. Igår delade jag småtomater, hade över olivolja och en mängd färska örter och bakade i ugnen på 80 grader ganska länge (folie över större delen av tiden) och det blir så himla gott. Sen lade jag fetaost i ett foliepaket med olivolja, lite flytande honung, peppar och återigen en massa färska kryddor och bakade i ugnen ihop med tomaterna. Jag tog ut dem på slutet och lade längst ut på grillen så att de skulle få lite extra värme och det blev otroligt gott även detta. Till tillbehören serverades grillade lammfärsbiffar och tzatziki. Osten kan också ätas med bara en sallad till, det är lika gott det.

 

*igår kväll hade vi den ytterst teoretiska diskussionen om vad vi skulle göra om vi vann 500 miljoner. Jag hann knappt öppna munnen innan maken förklarade för barnen att ”mamma skulle köpa alla böcker som finns om Henrik VIII och sen låsa in sig på vinden och bara läsa” – och det kan faktiskt finnas ett visst mått av sanning i det 😉