Kortrecensioner januari II

Här kommer nästa uppsättning av kortrecensioner av böcker jag läst i januari. Vilken läsmånad jag har haft, jag är inne i ett makalöst läsflow som fortfarande håller i sig.

Harry Potter del 1-4, J K Rowling. Jodå, de håller för ännu en omläsning och jag kan fortfarande hitta nya grejer i varje enskild bok. Det här måste vara bland det bästa som någonsin skrivits. Visst, vissa avsnitt skummar jag lite efter alla dessa gånger jag har läst dem men jag älskar fortfarande varje inledning innan de kommit till Hogwarts för året och där lusläser jag varenda ord.

  • Betyg: 6/6
  • Utmaning: Kaosutmaningen #6

The List, The Drop och The Catch, Mick Herron. Det här är en fristående novellserie inom Jackson Lamb-universumet. Vissa personer från Slough House dyker upp i periferin men fokus ligger utanför den vanliga Slough House-gruppen. Snabbläst och underhållande och lite mörkare än huvudserien.

  • Betyg: 4/6

Stjärnans ögonblick, Clarice Lispector. En bok som inte påminner om något annat jag läst, rent stilistiskt. Det tog ett tag att komma in i berättarsättet men när jag väl accepterade det flöt det bara på. Bakgrunden till att jag läste den här var främst att den var från Brasilien (Jorden runt på 100 böcker-utmaningen) men den rekommenderades av Feministbiblioteket som en bra bok och det var den. Vi får läsa om Macabéa, en kvinna som är rätt udda och som lever livet så gott hon kan i Rio de Janeiro där hon kämpar på utifrån sina egna begränsade förutsättningar. En kort bok som jag rekommenderar.

  • Betyg: 4/6
  • Utmaning: Jorden runt på 100 böcker (Brasilien)

Skriften i vattnet, John Ajvide Lindqvist. Ja ni, vad ska man säga? Jag är glad att det inte blev en milleniumbok av det här för jag gillar inte milleniumserien alls (även om jag läste alla de tre första) men jag tycker nog ändå att Lindqvist ska hålla sig till skräck. Medelmåttiga svenska deckare finns det för många av som det är redan. Jag kommer inte att läsa uppföljarna till den här men senare i år kommer han ut med en ny bok som heter Sommaren 1985 och den ser jag verkligen fram emot!

  • Betyg: 3/6

3 tankar om “Kortrecensioner januari II

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s