Bok # 100!

Nu har jag läst 100 böcker i år! Det är med råge det mesta jag har läst under ett år någonsin, i alla fall i modern tid. Jag brukar läsa runt 80 per år men 2022 var tydligen ett väldigt lyckat läsår, lite oklart hur det kan komma sig för jag har läst en del tegelstenar och väldigt få korta böcker eller noveller. Det här inlägget är dock ingen analys av detta utan ett höjande till skyarna av den bok som blev just den hundrade boken – Stjärnfall av Louise Boije af Gennäs.

Mamma Mia, vilken bok! Jag minns så väl när jag läste Stjärnor utan svindel på 90-talet och hur den grep tag i mig och påverkade mig djupt. Jag har tänkt mycket på vad det var som var så omvälvande med den då och jag tror det var det där med att känna att man faktiskt kan påverka sitt liv och att det går att bryta upp och tänka nytt och dessutom landa på fötterna. Jag läste många böcker på detta tema under en period och de matchade mitt eget liv på många plan just då. I Stjärnfall är vi framme i nutid och även om Sophie och Kaja återkommer i den här boken är det två andra familjer som står i centrum, två familjer som kallas för Familjerna Bra av avundsjuka grannar och bekanta.

Även den här boken träffar som ett slag i magen för jag känner igen mig i så otroligt mycket som hon skriver om och hon skriver på ett sätt som ibland är som att läsa mina egna tankar. Barnen verkar i och för sig otroligt mycket mognare och mer avancerade än våra (och våra vänners) men de är lika gamla som våra och jag känner väl igen mina egna i romanens barn.

Det är inte lätt att vara människa, eller vuxen, eller förälder, eller barn och det framgår med all önskvärd tydlighet i den här romanen. Samtidigt beskriver den så fint allt det som är det bästa med att ha en familj; traditioner, umgänge, närhet, kärlek och utveckling av samtliga involverade i vardagen.

Det här är bland det bästa jag har läst på mycket länge* och jag är lite glad över att just den här blev bok # 100, det känns passande på något sätt.

  • Betyg: 6/6

*Rent språkligt lämnar den lite övrigt att önska, det får jag erkänna, men det bortser jag så gärna ifrån. Mina egna tankar är inte heller speciellt språkligt avancerade 😉

4 tankar om “Bok # 100!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s