Två avslut

På planet hem från Vilnius i fredags läste jag ut två böcker som jag har hållit på med några veckor nu. De räckte inte hela flygresan så jag var glad att jag hade några ljudböcker i offline-läge att välja på också. (Efter att ha suttit i mittensäte på både ut- och inresa när jag var i Köpenhamn veckan innan var det otroligt skönt att sitta vid fönster den här gången och på hemresan satt jag dessutom vid nödutgång så det var äntligen gott om benutrymme. Detta har absolut inget med böckerna att göra men ändå. Mannen bredvid mig läste Where the craydads sing så jag tror dessutom att våra två platser härbärgerade planets bästa böcker.)

Det var länge sedan jag med behållning läste en nobelpristagare så jag hade ganska låga förväntningar på Olga Tokarczuks För din plog över de dödas ben. Jag hade förväntat mig ett regnigt, mörkt, fattigt, lerigt jordbrukspolen fyllt av misär. Det jag fick var humor, en mordhistoria, astrologi, vänskap, Blake, sorg och kärlek i en salig blandning.

  • Betyg: 4/6
  • Utmaning: Kaosutmaningen #36 (Nobelpristagare)

Den andra boken var Mitt namn är Lucy Barton av Elizabeth Strout. Den här har Bokdamen talat så varmt om under lång tid att jag kände att jag måste läsa den jag också. Jag nämnde att jag tänkte läsa den på min senaste bokklubbsträff och då visade det sig att vi haft den som bokklubbsbok (en gång då jag inte varit med så jag hade inte läst den) för länge sedan och att den fått ett av de lägsta betygen någonsin. Jag blev lite avskräckt får jag erkänna men den är inte så lång så jag tänkte att det blir i så fall en kort plåga. Jag tyckte verkligen inte att den förtjänade så lågt betyg som mina vänner gett den för det var en fin liten bok om relationen mellan Lucy och hennes mamma och andra personer som rör sig mer i periferin i handlingen. Att den inte får högre betyg beror nog främst på att jag läste den under för lång tid, den blev upphackad. Nästa bok i serien ska jag läsa mer fokuserat för den var så pass bra att jag vill fortsätta. Något säger mig att de kommande böckerna kanske till och med blir bättre.

  • Betyg: 3/6

9 tankar om “Två avslut

    • Ja, och det är ju det som gör det så roligt att prata om böcker tycker jag. Våra bästa bokklubbsdiskussioner är de där vi tycker helt olika om en bok för då upptäcker man nya saker (både bra och dåliga) med den text man läst.

  1. Intressant! Jag upplevde lite liknande fast på ett annat sätt vid första läsningen av Lucy Barton, tyckte om den men hade nyligen läst Olive Kitteridge av henne som jag tyckte så mycket om, och tror det påverkade lite läsningen av denna. Jag kände behov av läste om Lucy Barton och det blev då ljudboken på engelska och då klickade det ordentligt. Upptäckte också många nyanser som jag inte tänkt på vid första läsningen. Det är många olika saker som påverkar läsningen och att hålla på länge med böcker kan vara en sådan faktor har jag märkt….

  2. Vad skönt med gott om plats för benen. Jag blev sugen på att läsa båda böckerna faktiskt. Otippat att boken av nobelpristagaren var så pass bra. Jag brukar inte gilla filmer som får Oscars så har lite samma bild av böcker.

    • Ja, de är definitivt läsvärda båda två. Och ja, det var verkligen otippat att Olga var så bra och lättillgänglig. Det är t om så att jag vill läsa något mer av henne, jag gillade hennes stil.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s