Binas historia

Den här boken hörde jag talas om när den kom men kände då att en bok om bin lät föga spännande, ungefär som boken om ålarna. Ålarna kom jag att älska när jag väl läste den men bina lockade fortfarande inte. Sen gick jag igenom Kaosutmaningen för att se vad jag hade kvar där och då var det den där punkten med Cli-fi/miljötema som stack ut när det gällde brist på idéer. Men jag lyssnar gärna till läsförslag från andra bokbloggare och när jag kollade runt hade någon läst Binas historia som miljöbok så jag lånade hem den från biblioteket.

Boken är tre olika historier där bina fungerar som ramberättelse medan tre föräldra-barn-relationer står i centrum. England 1852 med en pappa med höga förväntningar på son, USA 2007 och en pappa som vill att sonen går i hans fotspår och till sist Kina 2098 där en mamma och hennes treårige son lever med konsekvenserna av den totala frånvaron av bin. Jag tycker Lunde beskriver de här relationerna väldigt fint och jag tror att de flesta kan känna igen oss på någon punkt och det skär lite (?) i föräldrahjärtat ett antal gånger.

Jag googlar och läser att ca 90 % av de vilda växterna är, åtminstone delvis, beroende av pollinatörer för att föröka sig. Det ger ett helt nytt perspektiv och jag bestämmer mig här och nu för att skaffa ett litet insektshotell till trädgården nästa år Ingen kan göra allt men alla kan göra något som vi vet. Ekosystemen är så sköra när man går ner på detaljnivå och den bild som målas upp från ett framtida Kina är hemsk. Lite synd är det att Lunde har förlagt den här historien just dit, Kina behöver ingen miljökatastrof för att behandla sina medborgare illa, det hade blivit en än bättre effekt som det varit ett europeiskt land.

I övrigt var det ett bra driv i texten, trovärdiga personer och en väldigt snygg avslutning där trådarna knyts ihop. Jag kan inte mer om själva bina nu än innan men jag har förstått hur viktiga de är och de fint beskriva relationerna kommer jag att bära med mig ett tag framåt.

  • Betyg: 4/6
  • Utmaning: Kaosutmaningen #21

En tanke på “Binas historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s