Den som dödade helvetets änglar

Det är väl ungefär hundra år sedan Guillou kom ut med den sista boken om Hamilton men nu, nu har han återuppstått. Äldre, lite småskröplig men lika dödligt farlig som tidigare. Det här är en bok om Erik Ponti och Hamilton och jag får erkänna att jag först nu förstår att Ponti = Guilliou själv. Det har gått mig förbi i alla tidigar böcker. Min man tittade konstigt på mig när jag sade det så förmodligen är jag den enda läsare som missat detta men jag erkänner denna icke-insikt.

Nu är det i alla fall Ponti som är berättarjaget i den här historien och det handlar ytterst lite om vem som egentligen dödade det där Hells Angels-gänget men desto mer om handligen i boken Men inte om det gäller din dotter. Mest av allt är det dock en bok om allt som Guillou/Ponti stör sig på i samhället plus hans diskbråck. Jag känner en ögonblicklig samhörighet i och med diskbråcket får jag erkänna och jag kan inte låta bli att faktiskt njuta medan han spyr galla. Det är allt från litterära debutanter, Lydia Sandberg extra utpekad, till det förfärliga i alla dessa tatueringar som spridit sig från arbetarklassen till den nedre medelklassen (hans ord, inte mina).

Jag kan förvisso hålla med lite grand om tatueringarna men jag älskar Lydia Sandberg och när det gäller den litterära kvaliteten på Den som dödade helvetets änglar är den ljusår ifrån Samlade verk. Jag tror inte ens att någon korrekturläst den här texten eller så har Guillou gjort det själv. Det är ett ganska taffligt språk men ärligt talat, det är rätt kul att sugas in i hans litanior över saker han anser vara fel. Befriande kanske är rätt ord. Det är långt ifrån politiskt korrekt men det gör mig inte det minsta även om jag inte håller med honom.

Lite mer Hamilton hade varit önskvärt för han är ju fortfarande sitt belevade charmiga och dödligt farliga jag även om åren har tagit ut sin rätt på honom också. Men det här verkar vara första delen i en serie så vi får se om det blir mer fokus på action framöver.

Det här är verkligen inte det bästa Guillou har skrivit och det var defintivt inte den bok (med vettig handling) jag trodde det skulle vara. Istället är den ett sammelsurium av diverse. Men som sagt, ändå befriande rolig på något sätt om man väljer att inte bli arg på det han skriver.

2 tankar om “Den som dödade helvetets änglar

  1. Kan man välja att inte bli arg på det han skriver? 😀
    Jag minns bara boken som utspelade sig i Haparanda (jag är uppvuxen där) och min förvåning när jag läste om kriminalinspektör Holger Pekkala för det var min barndomskamrats pappa som fick figurera i Guillous bok

  2. Jag har bara läst Justitiemord av Guillou. Den handlar om Keith Cederholm och mordet han dömdes för, sen fick resning, blev friad och fick skadestånd.
    Keith hängde runt i mina uppväxttrakter så den blev väldigt bra.
    Om sen det var rätt eller fel, vem vet det. Han var ingen snäll gosse och hade gjort mycket annat skit. Men man ska ändå inte dömas på felaktiga grunder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s