Dit du går, följer jag

Efter vår förra bokklubbsträff var jag nästan på väg att begära utträde, jag tycker vi läser det ena konstigare än det andra och även om det är bra att vidga sina litterära vyer så kändes det just där och då som om det fick räcka. Således var jag extremt icke-sugen på att läsa Lina Nordquists bok Dit du går, följer jag men jag tänkte också att det var lika bra att läsa den på en gång, dra av plåstret snabbt liksom. Dessutom var det ett korttidslån på bibblan så det var bara att sätta igång.

Den började tveksamt (precis som jag misstänkt) men sen, sen tog den sig. Det här med låga förväntningar har ju även tidigare visat sig vara den allra bästa kryddan… Nordquist har lyckats skapa en så hjärtskärande skildring av en familj att jag inte kunde lägga boken ifrån mig. Det är så mycket elände och så mycket som inte alls slutar lyckligt men det finns en värme i boken som jag aldrig hade kunnat föreställa mig.

Boken utspelar sig dels vid förra sekelskiftet och dels på 70-talet (?) men scenen är densamma, det torp som Unni, Armod och Roar kommer till som flyktingar från Norge. Roar, som var ett barn då, är gammal i den mer nutida delen av romanen och till slut väver Nordquist ihop de båda berättelserna (eller om det är en enda) på ett remarkabelt sätt. Jag tycker själv bäst om delen från början av 1900-talet, den senare tycker jag är lite svårare att följa och kan inte relatera till personerna på samma sätt som i den äldre delen, eller i alla fall inte till Kåra som är huvudpersonen.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen; tack gode Gud för att jag är född i den tid jag är (de pågående omvärldskriserna till trots). Sverige var ett helt annat land för drygt 100 år sedan och det är fascinerande att läsa om och tänka på hur mycket som har hänt på denna väldigt korta tid. Det här berörs inte alls i boken men det går inte att bortse ifrån när man läser.

Jag har ännu inte läst någon annan bok som är nominerad till Årets bok i år men ska ta mig an Ulf Kvenslers Sarek snart. Jag har dock svårt att tro att den kan toppa den här så min röst går till Lina Nordquist!

  • Betyg: 5/6

3 tankar om “Dit du går, följer jag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s