Claire Keegan – en ny favorit?

Jag gick igenom Kaosumaningen för ett par veckor sedan för att se hur jag låg till och jag saknade, bland annat, en irländsk författare. Google är allas bästa vän i det läget och en snabb sökning gav att Claire Keegan var en populär författare. När jag såg att hennes bok/böcker Det tredje ljuset och Små ting som dessa fanns i en volym som var föredömligt kort lånade jag den på biblioteket. (Det är bra med korta böcker om det skulle visa sig vara ett bottenapp men man ändå vill kunna pricka av en punkt på listan… )

Mamma Mia, vilken underbar ny bekanskap det här visade sig bli! Den här boken är bland det bästa jag har läst på väldigt länge. Språket är fantastiskt, karaktärerna trovärdiga och hon balanserar på gränsen till det som skulle kunna bli hopplöst otäckt men hon går inte över den och det är så skönt med författare som inte måste gräva ner sig i hemskheter. För mig som läsare blir det känslomässigt lättare att ta till sig böckerna när man gör som Keegan. Det tredje ljuset skulle ha kunnat blivit en variant av Gone, baby gone av Dennis Lehane och Små ting som detta hade kunnat röra vid liknade misär som Niklas Natt och Dags 1793 men istället så fylls man av hopp om att det finns goda människor och att mänskligheten inte bara är ett svart hål av elände och ondska.

När jag läste Små ting som dessa så fanns det moderna tidsmarkörer i texten men i mitt sinne var jag ändå på tidigt 1800-tal eller så, med tanke på hur tillvaron beskrivs, så när jag helt plötsligt dyker på årtalet 1985 blev jag uppriktigt överraskad och jag tackar återigen min lyckliga stjärna över att vara född där jag är. Boken väcker en massa tankar om tillvarons beskaffenhet, om det berömda ekorrhjulet, vad som gör en människa lycklig, vad det innebär att vara nöjd och vad man som enskild individ har för skyldigheter gentemot andra. Det här är en text jag kommer att bära med mig länge och jag rekommenderar den varmt.

Keegan seglar upp som en möjlig ny favoritförfattare och jag ska definitivt se till att läsa mer av henne för att se om hennes andra böcker är lika bra.

  • Betyg: 6/6
  • Utmaning: Kaosutmaningen #8 (irländsk författare)

4 tankar om “Claire Keegan – en ny favorit?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s