Fem en fredag: Ysch

Ysch är ett ord jag aldrig har sett eller använt tidigare, jag har alltid sagt, skrivit och läst hysch. Man lär sig något nytt varje dag, och det är väl bra det.

 1. När blev du senast störd av ljud? Vi har en talgoxe som drar igång strax efter fyra på morgonen. Framåt halv fem har han sällskap av ett gäng andra fåglar men det är bara den där första enskilda talgoxsången som väcker mig varje morgon. Fast alternativet skulle vara att sova med stängt sovrumsfönster och det vore ännu värre.
 2. När senast höll du något hemligt? Åh, det pågår hela tiden tycker jag. Men aldrig för min käre make.
 3. Vad är den längsta period du inte pratat? När jag bodde ensam var jag tyst på morgnarna. På kvällarna pratade man ju antingen i telefon eller hängde med kompisar. Nu är jag väl endast tyst under en längre tid när jag är ensam hemma vilket typ aldrig händer. Däremot skulle jag väldigt gärna åka på ett tyst retreat. Jag tror att det både vore superkönt och väldigt nyttigt.
 4. När är du som mest högljudd? Det ligger inte riktigt för mig. I redan högljudda sammanhang antar jag.
 5. Vilket ljud ger dig mest obehag? Naglar mot svarta tavlan! Och när äldsta dottern retar mig till vansinne genom att prata orten-svenska.

Fler svar på fredagsfrågorna hittar du hos Elisamatilda.

11 tankar om “Fem en fredag: Ysch

 1. Ett tag hade vi en näktergal som var pigg och alert alldeles för tidigt på morgonen. Den var alldeles för högljudd för min morgonsömn.

 2. ”Orten svenska” är tyvärr en sanning, har inte riktigt tänkt att även vi kommer få två separata talspråk, men vi har ju tyvärr för mycket för mycket separation i samhället. Lärde mig ett nytt ord idag som jag tyckte lite kul KuttMutt… som betyder kaos 😉 Lätt att jag kommer använda det framåt 😂

 3. Sover också numera med öppna fönster och det lär pågå till och med hösten.
  Duvor kan hoa och fåglar tjoa i högan sky. Ganska härliga ljud ändå.
  Vi vaknar ju tillsvidare inte av bomber och granater.
  Ha en fin helg!

 4. Fåglar kan verkligen störa, men bara på morgnarna. För övrigt är det underbart med fågelkvitter! Kan tyvärr inte längre sova med öppet fönster. Har blivit så allergisk på vårarna så det går inte. Kan inte heller hänga ut tvätt, som ger en så´n underbar doft. Men livet är skönt på så många andra vis. Ha nu en trevlig helg!

 5. Har öppet fönster i sovrummet nästan året runt och nog för att det är härligt när ljuset kommer tillbaka, men man kunde ju önska att fåglarna hade vett att vara tyst ett par timmar till.

 6. orten – svenska har jag aldrig hört tidigare. talgoxar är så rara. de får gärna låta om morgnarna. däremot är jag själv tyst på morgonen. måste komma igång lite långsamt. naglar mot svarta tavlan är inte kul. inte tandläkarborren heller

 7. Orten-svenska lät spännande, men är det typ som Rinkebysvenska eller dylikt? Det är ett språk som jag har svårt att begripa, så många låneord som är främmande för mig.
  Lyssnar jag på rap-låtar så begriper jag inte ens hälften…
  Det är inte alla som har en egen personlig väckarklocka, var glad att det inte är en mås!
  Trevlig helg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s