Eufori: en roman om Sylvia Plath

Månadens absolut bästa bok blev Eufori av Elin Cullhed. Konkurrensen var inte direkt mördande, tvärtom, men den här slår det mesta som jag läste förra året också.

Min bild av Sylvia Plath baseras på Glaskupan som jag läste för många år sedan och då blev jag inte så vidare förtjust i henne. Efter att ha lyssnat på Eufori så har jag en helt annan bild och känner att jag vill läsa om hennes egen roman för att se den utifrån det jag nu vet. Eufori ska läsas som fiktion men dragen i boken är desamma som man läsa sig till om man googlar Plaths biografi. Att dialoger och vardagsbestyr inte är korrekt återgivna förstår man men man får ändå en bild av Plaths liv under den aktuella tiden som gör att man blir nyfiken på mer.

Saker som jag funderar över är hur man bara kan spotta ur sig dikter på löpande band (säger jag som inte ens klarar av att skriva kontinuerliga blogginlägg…) samt hur två poeter har råd med stort hus och senare också barnsköterska. Men poesi är/var kanske en mer lukrativ bransch än jag förstår. Eller så hade de pengar från annat håll, Plaths mamma var ju onekligen med och finansierade huset. Strunt samma, det är ointressant egentligen.

Det är Lena Endre som läser boken och hon gör det SÅ BRA! Jag är inte alls säker på att jag hade älskat boken lika mycket om jag läst den själv. Vad jag däremot vet är att det är en bok jag gärna vill ha i bokhyllan.

  • Betyg: 6/6
  • Kaosutmaningen: #13 (sex ord i titeln)

En tanke på “Eufori: en roman om Sylvia Plath

  1. Pingback: Januaris läsning – Tant Augustas tekopp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s