Helgfrågan – sortering i bokhyllorna

När vi bodde i stan, innan vi fick barn och innan vi gjorde om matsal/bibliotek till barnrum, så visste jag exakt var jag hade varenda bok i min samling. Sen flyttades böckerna ner i källarförrådet för att bereda rum för alla avkommor som också skulle ha plats och böckerna packades inte upp förrän ett antal år senare när vi hade alla bokhyllor på plats i huset. Nu får jag erkänna att jag inte längre vet inom mig var böckerna står. Vi har dem sorterade på författare men jag måste ändå leta mig fram, tidigare visste jag på ren känsla var de stod. Då hade jag tid att leva ihop med böckerna, inte bara läsa dem, och nu finns det begränsat av den varan tyvärr. Ibland letar jag efter en bok utan att minnas vem som skrivit den och då vet jag inte alls var jag ska börja leta.

Utöver att skönlitteraturen är sorterad på författare så har vi också en hylla för reseböcker och ett antal för kurslitteratur. Jag har slängt alla mina gamla ekonomiböcker men min man har sina kvar. Jag har i stället böckerna från litteraturvetenskapen, idéhistorien och religionshistorien kvar. De är mycket mer intressanta om ni frågar mig.

Utöver de böcker som vi har vi biblioteket (som vi lite storstilat väljer att kalla det) så har vi också hyllor i vardagsrummet. Där är det mer sorterat på serier som vi jag verkligen tycker om plus ett par hyllor med klassiker. Det finns ingen strikt regel när en bok hamnar på klassikerhyllan, det är min känsla som styr där. Det är ju faktiskt fördelen med att vara den enda som köper böcker, jag kan placera dem precis var jag vill utan att behöva kompromissa med någon annan. Vidare finns en hylla för kokböcker och ytterligare ett par för nya, ännu olästa inköp. Hyllorna i vardagsrummet anser min äldsta dotter vara alldeles för tomma men själv ser jag dem som ett löfte om att det finns gott om plats för en massa fler böcker att flytta in här hemma.

Fler bokhyllerelaterade inlägg hittar du hos Mia!

9 tankar om “Helgfrågan – sortering i bokhyllorna

  1. Jag håller på att sortera böckerna nu och lagt ut dem över hela vardagsrummet men så känner jag mig inte bra. Så ordet nu är katastrof

  2. Nu gav du mig en idé. En speciell klassikerhylla skulle jag vilja ha! Med bara klassiska skräck, dystopi och science fiction-böcker, fast jag köper inga böcker längre, men vilken dröm det vore. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s