Kortrecensioner

Igår skrev jag att det handlade om ganska tråkiga böcker förra veckan och jag tänkte riva av dem lite snabbt i några snabba kortrecensioner här och nu.

The Sin Eater av Megan Campisi hittade jag i Engelska bokhandeln i Uppsala i höstas. Den utspelar sig i London under Elizabeth I regenttid och bara det lockar ju en sådan som jag. Jag har googlat och så kallade sin eaters fanns verkligen och deras uppgift var att lyssna på de döendes syndabekännnelser. Varje synd hade sin motsvarighet i en maträtt och när dessa rätter åts av dessa ”syndaätare” tog de över synderna och gjorde dem till sina egna.

Boken handlar om en av dessa syndaätare som kommer en mördare på spåret, en mördare i drottningens närmaste krets. Alla förutsättningar finns där men nej, jag tyckte mest att den var rätt tråkig. Det stör mig dessutom att namnen på alla hovets medlemmar är utbytta och jag förstår inte varför. Fiktion baserat på verkliga personer som levde för över 500 år sedan är inget konstigt. Men här heter Elizabeth Bethany och både hennes far och alla hans fruar har namn som förvisso ligger nära deras egna men ändå är andra (Catherine heter t ex Katryna). Kort och gott en ganska poänglös bok tyvärr.

  • Betyg: 2/6

Måndag eller tisdag av Virginia Woolf är titelnovellen i hennes novellsamling med samma namn. Först lyssnade jag på den och förstod ingenting. Sen läste jag den två gånger (den är riktigt riktigt kort) och då började jag se andra saker. Så ta några minuter och njut av språket.

  • Betyg: (4/6)
  • Kaosutmaningen: #14 (veckodag i titeln)

Tills alla dör av Diamant Salihu. En bokklubbsbok som helt otippat är vald av den enda andra medlemmen i bokklubben som precis som jag gillar fantasy och övernaturliga inslag. Hur hon kunde välja en sån här genre är en gåta. Jag vet att jag, politiskt korrekt sett, borde intressera mig för denna samhällets baksida. Men vet ni, det gör jag inte. Jag är inte intresserad av att läsa om det här i bokform, det räcker med dagsrapporterna i tidningen.

Jag erkänner att jag verkligen snabbläste för att bara ta mig igenom så om det fanns någon analys så missade jag den. Dvs analys utöver det som är allmänt känt om varför det är som det är. För personer som är intresserade av det här ämnet är det säkert en jättebra bok för han skriver bra. Ingen skugga över varken författare eller bok, det här är bara min ointresse som talar.

  • Betyg: 2/6
  • Kaosutmaningen: #30 (utanför komfortzonen)

Matrix av Lauren Groff. Den här såg jag hos flera bokbloggare på Instagram och blev nyfiken på. Återigen, England, kloster och 1100-tal – som upplagt för bra läsning. Återigen, nej. Jag känner inget för någon av karaktärerna. Men starka kvinnor som rår sig helt själva är intressant även om den nästan totala avsaknaden av män i handlingen känns långsökt.

  • Betyg: 3/6
  • Kaosutmaningen: #15 (något ur växtriket på framsidan – blad och nunnor på framsidan av den engelska utgåvan)

3 tankar om “Kortrecensioner

  1. Pingback: Januaris läsning – Tant Augustas tekopp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s