Witcher

Jag har en massa medarbetare i mitt team och jag har träffat två av dem fysiskt, de andra bara via Teams. Det är inte helt lätt att bygga upp en personlig relation via en datorskärm, speciellt om man inte har så värst mycket gemensamt utöver att vi jobbar i samma organisation. I en del samtal har dock läsning smugit sig in och det visade sig att oväntat många har läst böckerna av Andrzej Sapkowski. Jag är lite osäker på om alla böcker handlar om häxkarlen Geralt men första boken heter i alla fall Witcher och är en novellsamling.

Det är ingen stor litteratur men det är väldigt underhållande. Novellerna bygger på en del folksagor som jag känner igen och jag misstänker att de övriga också gör det, bara från en del av Europa som jag själv inte är så familjär med. Det som slår mig är att alla onda monster är kvinnor. Det finns något enstaka manligt monster också men han är god innerst inne… Jag tog upp det här på en Teams afterwork häromsistens och då fick herrarna fundera lite och konstaterade sen att jag hade rätt men att det i övriga böcker förvisso fortsatt är onda kvinnliga monster men att de onda människorna är män. Lite balans liksom…

Även om jag skrev ovan att det inte är stor litteratur så är det en klurig litteratur. Jag gillar hur novellsamlingen är uppbyggd, för ja den hänger ihop, och jag tycker verkligen om hur häxkarlen vävs in i folksagorna och till slut gillar jag också hur råa de är. De är långt ifrån disneyversionen kan man lugnt konstatera (så förmodligen närmare ursprungssagorna).

Om jag tolkar Wikipedia rätt så står en novellsamling till på tur innan första ”riktiga” boken i The Witcher-serien och jag kommer aboslut att läsa båda dessa. Sen får vi se hur det utvecklar sig och om Sapkowskis universum håller tillräckligt långt att bara läsa om. Det finns ju nämligen ett spel baserat på böckerna också som är populärt bland mina kollegor. Där går däremot min gräns för hur många gemensamma intressen vi kan ha.

  • Betyg: 3/6

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s