Samlade verk

Jag har funderat på Samlade verk ett antal gånger men varje gång har jag ställt tillbaka den i hyllan i bokhandeln dels för att den var så tjock och dels för att den är så omskriven. De där mest omskrivna böckerna faller ibland platt tycker jag, kanske beroende på för höga förväntningar. Men så fick jag boken i julklapp, helt enligt önskelistan då den är nästa bokklubbsbok i min ena bokklubb, och jag tog tag i den när vi kom hem från fjällen efter nyårsveckan.

Det är alltid svårt att jämföra böcker tycker jag för det är ofta de små nyanserna som styr hur man uppfattar något och vad det är som går att jämföra rent känslomässigt. Litterära analyser och jämförelser enligt vald metod går ju alltid att genomföra men själva läskänslan och läsupplevelsen ligger ju bara hos mig som läsare. Hur som helst, i det här fallet tänker jag i alla fall göra ett par jämförelser. Den första bok jag tänkte på när jag läste Samlade verk var Tartts Den hemliga historien. Olika miljöer, olika teman, olika persongallerier, olika på de flesta sätt egentligen. Allting utom själva känslan, den där fascinationen över personerna och viljan att få veta vad som faktiskt har hänt, eller snarare vad som fick det hela att hända. I båda böckerna vet man från början vad som händer, mord respektive försvinnande, men sen är det uppnystandet av historien bakom som är den verkliga handlingen.

Den andra jämförelsen är inte med en bok utan med en författare, Anna-Karin Palm. På samma sätt som hon skildrar Stockholm skildrar Sandgren Göteborg. Tyvärr har jag aldrig sett något annat av Göteborg än Liseberg i min ungdom men hon skapar staden för mig som läsare och jag känner det nästan som om jag vore där. Det band hon lyckas skapa mellan miljö och karaktärer återinns hos Palm och de gör det båda väldigt bra.

En kombination av Tartt och Palm är en gudagåva att läsa så det är min starkaste rekommendation att avsätta en helg åt att uppleva denna fantastiska berättelse.

  • Betyg: 6+/6
  • Kaosutmaningen; #34 – en prisvinnande bok

3 tankar om “Samlade verk

  1. Det låter lovande. Har tänkt lyssna på den framöver. Är inget tegelstensfan men har pågående lyssning av såna böcker nu, och är det bra så går det ju lättare…. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s