Veckans kulturfråga – nobelpristagare

Jag blev lite chockad över att nobelprisen tillkännages redan nu, det är svårt att förstå hur snabbt tiden går trots allt. På ett sätt känns det nästan som den står still eftersom jag själv står still (rent fysiskt med allt hemmajobbande) men samtidigt så rusar den iväg och jag är rädd att missa alltför mycket under den här perioden då jag får alltför få intryck utifrån. Fördelen är dock att jag missar väldigt lite tid med mina barn, de tycker till och med att vi är hemma på tok för mycket.

Kulturfrågan den här veckan är: Vem är din favorit bland tidigare Nobelpristagare i litteratur? 

Det är bara att erkänna att jag aldrig har klickat fullt ut med speciellt många av nobelpristagarna, det är ytterst få som jag läst mer än en bok av. Men de här har jag ändå tyckt om det lilla jag har läst av dem:

  • Patrick Modiano
  • Doris Lessing
  • J M Coetzee
  • Imre Kertész
  • Nadime Gordiner
  • Selma Lagerlöf (hon är den jag faktiskt har läst flera böcker av och dessutom vill läsa ytterligare av så hon får bli favoriten)

Jag antar att det är någon för mig helt okänd som får priset i år och jag skulle heller inte satsa alltför mycket på att jag kommer att läsa något av honom/henne. Just nu läser jag bara inom min egna komfortzon och det är både skönt, behagligt och rogivande. Mer krävande böcker får vänta tills livet är lite mer balanserat igen.

Andras nobelfavoriter hittar du hos Enligt O.

6 tankar om “Veckans kulturfråga – nobelpristagare

  1. Läser också mest böcker som känns lätta och trygga, men längtar efter en piggare hjärna som är redo för utmaningar. Gillar alla på din och kanske speciellt Coetzee och Lessing. Skulle gärna läsa mer av dem!

  2. Selma är den enda jag läst av dina favoriter och hon fick bli min favorit. Jag har inte heller läst många nobelpristagare. För mig är det också ofta författare jag inte kände till innan som får priset. Vissa undantag finns, men inte många. Att läsa inom sin komfortzon låter mysigt, speciellt såhär på hösten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s