Fem en fredag: Namn

Solen skiner, jag hinner sannolikt klart med vad jag måste bli klar med idag och det är fredag! Bortsett från en svag förnimmelse av huvudvärk är allting väldigt skönt just nu och huvudvärken tror jag att jag kan bota med hjälp av vatten. Jag har druckit alldeles för lite idag. Hm, nu när jag skrev det blev jag jättetörstig. Ok. Dricka först, svara på Fem en fredag sen.

 1. Har du eller har haft något smeknamn? Inte nu längre. Som barn kallades jag Blomman eftersom vi var tre stycken med samma namn i klassen och vi fick alla smeknamn som refererade till våra efternamn.
 2. Har du velat heta något annat? Nej.
 3. Vet du vad ditt namn betyder? ”Gud har förbarmat sig”. Oklart hur jag ska tolka det… Jag är i alla fall säker på att det var inte det mina föräldrar utgick ifrån när de döpte mig.
 4. Finns det något namn som går igen i din släkt? Birgitta på mammas sida, Karl på pappas. I min mans släkt heter alla Gunnar.
 5. Matchar ett namn med personligheten? Jag tyckte det var lite roligt med Elisamatildas länk till sidan om y-namnen för den fördomen har även jag. Men generellt så kommer ju liksom namnet med som en sekundär del av personen och det är inget jag tänker på om det inte är ett väldigt ovanligt namn eller dubbelnamn (utom Anna-Karin, det reagerar jag aldrig på). Jag har alltid fascinerats av just dubbelnamnen och det är intressant att de tycks vara på väg tillbaka. När de gäller mina egna barn hade vi ett pojk- och ett flicknamn bestämt per barn och inte i något av fallen ändrade vi på namnen när de barnet väl kommit ut.

Ha en fantastisk fredag allihop!

14 tankar om “Fem en fredag: Namn

  • Bengt är svårt att göra en feminin form av ;). Vi hade ett namn av varje för säkerhets skull och det som inte användes fördes glatt över till nästa barn. Tur att det bara blev en pojke för vi hade lite svårt att komma på flera pojknamn som vi gillade 😉

 1. Jag bestämde också barnens namn innan de föddes. Det är så många fördomar om y-namnen att en professor fanns sig föranlåten att skriva en bok om detta. Tror den hette ”Jag heter Ronny”. Men visst, folk i den s.k. överklassen skulle nog aldrig kunna tänka sig att ge en pojke ett y-namn. Med flickorna är det dock inga problem :-).
  Ingrid

 2. Ping: Fem en fredag v. 38: Kontraster - elisamatilda.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s