Ett par klassiker

2020 ska bli ett klassikerår utlovade jag i början av året. Det är en intention jag haft några gånger tidigare men då har jag inte läst en enda klassisk bok på hela året. I år överraskar jag mig själv med att ha läst två innan februaris utgång. Vad som räknas som klassiker kan ju alltid debatteras men just de här två tror jag ändå inte är så kontroversiella.

Carmilla av Joseph Sheridan Le Fanu. Eftersom jag älskar vampyrer i allmänhet och Dracula i synnerhet så är det här en bok jag har haft i bakhuvudet länge. Den är skriven före Dracula och att Stoker hämtade inspiration från den är uppenbart (och det sade han själv också). Det är avlägsna stora slott, avfolkade byar och mystiska främlingar – som förstås får människor i omgivningarna att dö av blodförlust. Boken är suggestivt uppbyggd och det finns trådar som inte riktigt knyts ihop men som skapar utrymme för ens egen fantasi att koppla ihop dem bäst man finner lämpligt. På något sätt blir det än mer spännande med en kvinnlig vampyr eftersom folk inte misstänker att en ung, vän och stillsam kvinna kan vara den som ligger bakom dödsfallen. Boken är skriven 1872 men känns ändå inte speciellt återdomlig given sin genre. Ett hett lästips om man gillar vampyrer och ett måste om man gillar Dracula.

  • Betyg: 4/6
  • Utmaning: Klassiker 2020, 3×3, Kaosutmaningen #23 (kvinnlig huvudperson)

Stormen av William Shakespeare. Jag har inte läst klassisk dramatik sedan jag gick på universitetet (och sen dess har jag bara läst Harry Potter-manuset i dramaform) så jag var lite orolig för hur det skulle gå. Det är ju trots allt ett helt annat sätt att läsa dramatik än vanlig prosa. Men jag hade inte behövt oroa mig. Texten flyter på och det finns ingenstans där jag känner att jag fastnar i läsflödet. Historien är bra och jag kan se scenerna framför mig när jag läser. Jag vet att det finns en massa undertoner och annat som jag kanske borde se och ta till mig men jag läser den inte för analys, jag läser den för läsningens skull och det går utmärkt. Ibland bläddrar jag tillbaka till början för att i rollistan se vem som är vem men det stör mig inte, snarare tvärtom så bidrar det till känslan av att det är en levande läsning. Jag har ett par draman till av honom här hemma och nu ser jag fram emot att ta mig an dem också.

  • Betyg: 4/6
  • Utmaning: Klassiker 2020, 3×3, Kaosutmaningen #26 (en klassiker)

En tanke på “Ett par klassiker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s