Kortare läsning

Det här är helt olikt mig men jag har nu läst både noveller och en kortroman, tre stycken på rad dessutom.

Ett hus i Spanien av J M Coetzee låg kvar på ett bord efter det att alla andra böcker i huset packats ner i bokklartonger inför den stundande renoveringen. Jag vet inte vad som fick barnen, som ansvarade för packningen, att inte packa ner just den men jag är glad att de inte gjorde det. Det är åratal sedan jag läste något av Coetzee senast och det var en rolig bekantskap att återuppta. Novellens titel beskriver bra vad boken handlar om; en man köper ett semesterhus i Spanien och ägnar mycket tid och kärlek åt att revovera det. Han liknar huset vid en kvinna och det hela blir en kärleksförklaring både till kvinnor och till omvårdnad i allmänhet. Språket är underbart och det känns som om jag är där i Spanien ihop med mannen och tar mig an det gamla huset – och jag tycker om det. Är det något jag i verkligheten avskyr så är det att hålla på med praktiska saker som att renovera vilket säger en hel del om hur bra skriven den här novellen är.

  • Betyg: 6/6
  • Utmaning: Kaosutmaningen #17

Våra tungor smakade våld av Sara Becker var det Fiktiviteter som tipsade om och eftersom hennes boktips så ofta är precis vad jag behöver och gillar så läste jag den här trots att jag fick läsa den på telefonen. Det handlar om sexuellitet, om närhet, om förnedring, om hopp, om kärlek, om förtvivlan, om grymhet, om osäkerhet och den är både rå och ömsint. Mitt hjärta blöder för Saga som är transsexuell och så fruktansvärt sårbar och skör men boken är för rå för min smak. Jag har svårt för sexskildringarna och jag mår inget vidare av förnedringen och osäkerheten. Det är en väldigt fin bok och den är bra skriven så jag kan rekommendera den ur de aspekterna även om jag har svårt för vissa delar av skildringen.

  • Betyg: 3/6
  • Utmaning: Kaosutmaningen #8

Nattberättelser av Johan Theorin. Theorin har skrivit flera böcker som jag verkligen gillar och som har skrämt vettet ur mig, t ex Nattfåk, så jag blev glad när jag blev tipsad om den här novellsamlingen av Bokdamen . Tyvärr får jag väl säga att den här inte levde upp till mina förväntingar. Samlingen består av fem noveller men ingen av dem stannade speciellt länge i minnet. Så läs gärna andra böcker av Theorin men den här tycker jag att man kan hoppa över.

  • Betyg: 2/6
  • Utmaning:

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s