Mina tre senaste

Jag ska försöka att skriva lite om de böcker jag läser, det är kul att kunna bläddra tillbaka i bloggen och se vad jag tyckte om en viss bok. Tyvärr har jag varit alldeles för dålig på den här dokumentationen och det har känns ganska jobbigt att försöka skriva ibland för jag känner att jag inte har tiden eller orken att få ihop några längre texter om vissa böcker, speciellt böcker som är så där lagom bra. Riktigt bra och riktigt dåliga böcker tycker jag att man kan ha långa utläggningar om men de där mittemellanböckerna, de blir mer en axelryckning i recensionssammanhang. Hur som, nu kom jag på att jag kan köra små minirecensioner av exempelvis de tre senast lästa böckerna, så här kommer de:

1794 av Niklas Dag och Natt. Uppföljaren till 1793 behöver väl ingen mer ingående presentation och jag måste säga att den är minst lika obehaglig som sin föregångare. Jag kan inte låta bli att undra hur en författare kan komma på sådana här saker. Jag mår illa bara av att tänka på dem, att sen jobba med dem länge i en text skulle jag finna föga underhållande. Sen är det inte bara det äckliga, det finns verkligen inga ljuspunkter. För någon. Så nja, första boken var bättre. Blir 1795 än värre så får man nog läsa feel-good i månader efteråt för att få tillbaka viljan att leva och tron på män(niskan).

  • Betyg: 4/6

Darktown av Thomas Mullen. Darktown utspelar sig i Atlanta 1948 och svarta män har precis tillåtits bli poliser, dock är de lägre i rang än sina vita kollegor och föraktet för denna nya polisgrupp är så påtagligt att det blir jobbigt att läsa. Faktum är att inte heller här finns det speciellt mycket att bli glad över. Visst, inte lika mycket frosseri i vidrigheter men eftersom det här ligger mycket närmare i både tid och realism så blir det faktiskt nästan värre än 1794. Ämnet är obehagligt men viktigt men ändå griper ingenting i boken riktigt tag i mig. Jag känner inte mycket för någon av personerna och jag tycker inte heller att själva storyn engagerar. Många höjer den här boken till skyarna så läs den gärna men själv kommer jag inte att läsa mer av Mullen.

  • Betyg: -3/6

Jul på huvudkontoret av Gunnar Svensén. Min räddning i den litterära misären! I december hade Storytel en julkalenderbok med 24 avsnitt och de släppte ett avsnitt om dagen. Det här var det bästa som hände på läs-/lyssnafronten under december månad och även en bit in i januari eftersom jag lyssnade på de sista fyra avsnitten under förra veckan. Boken handlar om Pladad, en butikskedja, och det är Bodil på Inköp som är huvudpersonen. Pladab går inget vidare och är helt beroende av årets julhandel för att överleva och utöver det har man en minst sagt intressant personalgruppering som förgyller det hela. Det är roligt (jag skrattade ibland högt på tåget) och det är träffande även om det förstås är skruvat. Jag kan inte säga att det är Jonas Karlsson-klass på boken men den är i samma härad. Kan varmt rekommenderas som underhållning.

  • Betyg: 6/6
  • Utmaning: Kaostmaningen #31 (En bok du endast lyssnar på)

5 tankar om “Mina tre senaste

  1. Har börjat tveka lite gällande 1794 som jag hade tänkt lyssna på, få se hur jag gör. Just nu är det mycket annat som lockar mer. Darktown gillade jag men den är tuff och stark. Kan tänka mig att det blev lite too much med 1794 (minns hur 1793 var) och så Darktown, om du läste dem nära varandra…julkalenderboken låter trevlig, vem läste?

  2. Tack för dessa! Du är alltid intressant och givande att läsa.
    Jag var nyfiken på 1794 och stod och tvekade över den på flygplatsen. Då vet jag att stilen fr 1793 går vidare och kan avstå. 1793 läste jag aldrig klart, och det var nog enda ggn på 10 år iaf. Just för vidrigheten som beskrevs. Välskrivet, inttessant att läsa om den tidens vardag och stad, men den biten klarade jag tydligen inte av. De andra två tipsen kände jag inte till men tänker läsa nu – tack! Min senaste var Elton Johns bok och den visade sig vara riktigt bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s