Året som gått – en sammanfattning av 2019

Det är nu den 31 december och det är dags att sammanfatta året som gick. Det har varit ett vidrigt år och jag är glad att det äntligen är över. Det som skett under året försvinner inte men tid är bra och även om den inte läker alla sår så ger den i alla fall möjlighet att sörja och att reflektera över det som är viktigt.

Livet

I mars gick min lillasyster bort i cancer. Hon blev 43 år gammal och sjukdomen tog henne bara sju månader efter det att hon fått sin diagnos. Det här har förstås påverkat samtliga i min familj och det har satt sin prägel på hela 2019. Jag är långt ifrån klar med att bearbeta det här men det får gå i den takt som behövs, det är inget jag tänker stressa mig igenom.

På jobbet var allt frid och fröjd fram till efter sommaren då en omorganisation gjorde tillvaron outhärdlig. En schysst chef hjälpte mig dock så att jag landade i en ny roll och nu känner jag mig redo att hitta något nytt kul internt jobb i samband med den ännu nyare organisationen som ska vara på plats 1 april. Även detta tog väldigt mycket energi under hösten så det är inte konstigt att jag var helt slut när jullovet väl började.

Läsning

Jag har läst 85 böcker under 2019. Det är nytt rekord på antal böcker sedan jag började föra statistik (fr om 2014).

 • 39 böcker var skrivna av kvinnor och 46 av män
 • 25 var ljudböcker
 • Bara 9 var på engelska och så få engelska böcker jag har nog aldrig läst under ett år tidigare. Men det har sin förklaring, jag har aktivt valt svenska framför engelska i år.

Jag gav betyget 6/6 till

 • Bränn alla mina brev av Alex Schulman
 • Historien om Bodri av Hédi Fried
 • Oostende 1936 av Volker Weidermann
 • Huset på Sankt Pauls väg av Lise Tremblay
 • Jag for ner till bror av Karin Smirnoff
 • Agathe av Anne Cathrine Bomann
 • Hjärtats osynliga raseri av John Boyne
 • Den misstänkte av Michael Robotham
 • Beneath the Sugar Sky av Seanan McGuire
 • Kirke av Madeleine Miller
 • Allt jag fått lära mig av Tara Westover
 • Förlorad av Michael Robotham
 • Hemsökelsen på Hill House av Shirley Jackson

Det är fler 6:or än jag delat ut något år tidigare tror jag men det har varit ett bra läsår. Förvisso har jag haft en del bottennapp också (7 stycken fick betyget 2) och två böcker klarade jag inte av att läsa ut. I år kan jag inte utse en enskild vinnare för de har varit bra alla de här och otroligt olika men ingen sticker ut utöver de övriga.

Nu när jag summerar årets läsning så är jag ändå förundrad över hur det har kunnat bli så pass många böcker. Jag har sovit mer än jag någonsin gjort tidigare men någonstans tycks jag ju ändå ha funnit tiden till läsning. Jag har också varje dag tackat teknikgudarna för ljudboken då det får även den tråkigaste pendling att bli till en stunds avkoppling. Jag är också glad att jag hittat en deckarförfattare som jag tycker om, det var evigheter sedan. Har ni inte testat Michael Robotham än så gör det, även om ni inte normalt sett läser denna genre. (Tack Bokdamen!)

Annan kultur

Det har varit ont om kulturella aktiviteter i år. Jag var och såg ART på Rival ihop med en kompis och den var över förväntan bra och sen var vi på en julkonsert i Storkyrkan den 22 december och det var både fridfullt och vackert. På höstlovet var jag och mina två små på Nationalmuseum. Jag och Lillan gillade det, Sonen var ytterst uttråkad (och hungrig) så det förtog det hela lite.

Så många fler kulturyttringar kan jag inte dra mig till minnes att jag varit med om under 2019 så det kan bara bli bättre nästa år.

Bloggen

Det blev inga bloggrekord i år heller men samtidigt känns det helt ok. Jag skriver när jag vill och jag läser ofta hos alla andra även om jag inte alltid kan kommentera pga alla problem med att kommentera över plattformsgränser via telefonen.

Fotografering

Efter att ha fallerat med 365 foton under 2018 reviderade jag det målet och anmälde mig till 180 foton istället. Det gick ju sisådär och jag drog mig ur efter kanske max 50 bilder. Baksidan av att inte vara med i en fotoutmaning är att det generellt sett blir mycket färre bilder tagna, inklusive bilder på barnen, och det är ju trist. Jag upptäckte det här när jag skulle sätta samman en fotokalender för 2020 så i år har jag bestämt mig för att se till att det i alla fall finns ett par vettiga foton per månad att använda för 2021 års kalender. Jag kommer att vara med i 180 foton utmaningen nästa år men jag kommer att publicera bilderna på en ren fotoblogg då jag upplevt det som lite rörigt att blanda olika typer av inlägg här. Den nya bloggen heter Tant Augustas foton och om ni vill kolla in den så finns den här.

Träning

I år har träningen varit det enda normala som jag har haft att hålla fast vid som mitt eget. Det har varit perioder då jag inte kunnat träna pga allt som hänt men jag har då valt att se även långa promenader som träning enligt devisen att om det känns som träning så är det förmodligen det. Att ha den inställningen gjorde att jag ändå rörde på mig och det hade jag tillgodo när kropp och knopp var redo för vanlig träning igen efter några olika dippar.

Jag har tränat 227 pass i år och det är jag väldigt, väldigt nöjd med. Jag har varit med i två olika FB-utmaningar – 100 pass innan midsommar och 124 pass innan julafton – och de har peppat mig att verkligen komma ut och iväg. Konstigt hur det här med gamification fungerar på alla möjliga sätt.

Jag skadade knät i somras och tecknade då ett gymkort för att kompensera för utebliven löpning. Det blir ett par pass i veckan på gymmet, oftast helgerna, och det är bra att blanda olika pass OCH olika tränare inser jag. Jag har också simmat en gång i veckan medan Lillan åker skridskor och det är kanske mer för den mentala avslappningen är för den fysiska nyttan men 1000 bröstsim är ändå 1000 m bröstsim och i min takt tar det ca 30 min (nej, jag är definitivt ingen simmare) och det är rätt bra. Annars kör jag på med utomhusträning och styrketräning med vanliga träningsgruppen som tidigare år.

Gott slut på 2019 mina vänner så ses vi i nästa decennium!

 

 

 

 

12 tankar om “Året som gått – en sammanfattning av 2019

 1. Ett tungt år har ni haft i sorgens tecken. Jag gissar att bokläsandet har hjälpt dig att uthärda. Av dina sexor har jag läst tre, varav Westovers bok var den bästa, tycker jag. Ska kolla in Robotham, tack för tipset. Gott nytt år!

 2. Agathe är en pärla! Kommer nog också med på min bästa lista som jag börjat tota ihop. Och Michael Robotham, har nog blivit beroende – lyssnar på fjärde delen och serien blir bara bättre och bättre.

  Hoppas att 2020 blir ett jättebra år på alla sätt och vis! Gott slut och gott nytt år! Kram

   • Nej det är synd att det är så och en vet ju inte om de kommer där heller…Det är Audible Amazons ljudbokstjänst som jag har. Det finns både bra och dåliga saker med den. De har olika abonnemang och jag har det billigaste, men det är inte som Storytel, Nextory etcetera. Jag har ett abonnemang som på en bok i månaden vad de kallar för 1 credit för lite över 100:-. Man får behålla ljudböckerna så det är som ett slags köp. Sen kan man också köpa till fler credits. De har mycket engelska ljudböcker (och en del på svenska). Amazon är ju Amazon så det är som det är. Hela Robothams serie finns där och flera andra av hans böcker och andra intressanta författare. Så jag unnar mig det. 🙂

 3. Så hemskt med din lillasyster… livet kan verkligen drabba så hårt. Hoppas att du hittar vägar för att bearbeta det som hänt ♥
  Jag kommer antagligen inte anmäla mig till några utmaningar, men jag har inte bestämt mig än. Precis som du fotade jag mycket mer när jag var med i 365 dagar, så jag funderar liiitet på att vara med på halvfart, vi får se. När det gäller läsning tänker jag försöka läsa framförallt det jag redan har hemma, så det blir nog inga bokutmaningar heller. Träna måste jag däremot göra, så jag räknar med mycket tid på gymmet och på hästryggen.
  Hoppas du får ett mycket bättre 2020 än förra året!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s