Djävulen i den vita staden

Den här boken är jag 99% säker på att jag fick rekommenderad av en manlig kollega men jag kan för mitt liv inte komma på vem det var och det stör mig lite. Nåväl, förr eller senare kanske jag kommer på det. Personen i fråga sålde in boken med att den handlade om en seriemördare i Chicago som härjade samtidigt som världsutställningen pågick där 1893. Och det gör den ju, t om titeln anspelar på Dr Holmes och hans sjuka skrämmande livsverk men det är inte det som boken egentligen handlar om.

Dr Holmes beskrivs som USAs första seriemördare (vilket knappast kan vara fallet, sjuka människor bör ha funnits tidigare än så) och det är ett bra porträtt som ges av denne man. Han härjar i staden under flera år och såvitt jag förstår har man inte kunnat fastställa exakt hur många han dödade. Han beskrivs som oerhört älskvärd och charmerande, en man som fick både unga kvinnor och fordringsägare att låta sig duperas totalt. Att det tog så lång tid innan han ens blev misstänkt för åtminstone några av alla försvinnanden i Chicago under denna tid förklaras till viss del genom det organiserade kaos som rådde i hela staden i samband med världsutställningen och dess förberedelser.

Det är beskrivningen av all historia kring just denna som är bokens stora behållning tycker jag. Jag får erkänna att jag inte ens visste att det varit en världsutställning i Chicago innan jag lyssnade på den här boken. Vi får följa processen som leder fram till valet av Chicago som platsen för utställningen och ta del av ett förvånansvärt digert material kring hur alla turer gick kring tillstånd, byggtekniker, problem i mängder, och inte minst den lätta paniken i att försöka överträffa Eiffels torn i Paris.

Jag lyssnade på boken. Hade jag istället läst den tror jag att jag bara skummat igenom delarna om Dr Holmes för den stora behållningen är beskrivningen av en stad som kämpade för sin utställning och av det som sen hände med både stad och eldsjälarna när den stängde igen. Jag kan absolut tänka mig att läsa fler böcker av Erik Larson.

  • Betyg: 4/6

6 tankar om “Djävulen i den vita staden

  1. Var tvungen att kolla boken, kände inte igen titeln, men när jag såg omslaget så. 😉 Inte läst eller lyssnat men det låter ju intressant. Såg att den ska bli serie med Leonardo DiCaprio, tror det får bli boken isf – har så svårt för honom….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s