En enkät på Världsboksdagen

Jag hittade en rolig enkät inne hos Enligt O som jag lånar denna aprilafton.

snabb/långsam – har blivit långsammare men när jag läser fokuserat går det ändå ganska snabbt.

läser alla ord/ skummar en del – ”en del” kan vara en underdrift, ibland skummar jag rätt mycket… Även när det är en bra bok skippar jag oftast översta och understa 10% av varje sida. Oklart varför men det är ett läsmönster som har bitit sig fast.

gillar långa beskrivningar/ hoppar över det som inte för historien framåt – det beror helt på boken och på språket.

väljer bok efter författarens språk/tycker att innehållet är viktigare än språket – jag tycker språket är viktigt och ibland slutar jag pga att jag inte alls gillar det språk författaren använder.

kommer ihåg detaljer/ kommer ihåg i stora drag – namn glömmer jag bevisligen bort så fort jag slagit igen boken.

undviker tjocka böcker/ läser gärna tegelstenar – det där har gått i vågor genom åren men just nu håller jag mig undan från tegelstenar.

tycker om tunna böcker/ tycker att tunna böcker ofta saknar något – för tunna böcker känns oftast just så, för tunna.

idealboken är på mindre än 400 sidor/ idealboken är på mer än 400 sidor – svårt med precist sidantal men jag tycker att ca 400 sidor brukar vara rätt lagom

gillar att läsa bokserier/föredrar fristående böcker – det är blandat men visst blir jag glad när jag hittar en serie jag gillar.

tjuvkikar på slutet/ läser aldrig slutet förrän boken är just slut – åh, jo det får jag väl erkänna att jag gör ibland (och ångrar mig varje gång)…

väljer efter omslag/ skiter fullständigt i ytan – går jag på rekommendation spelar omslaget mindre roll men det finns absolut böcker som jag köpt pga omslaget likväl som det finns böcker där omslaget verkar totalt avskräckande (t ex Ett litet liv).

Läser baksidestexter/ undviker baksidetexter – alltid och oftast flera gånger, speciellt i början av en bok.

väljer boken efter rekommendation/vill helst välja själv – både ock.

rekommenderar ofta böcker till andra/ rekommenderar sällan böcker – absolut, det är ju jätteroligt.

hör det jag läser i huvudet/ hör aldrig det jag läser – hör? Det har jag aldrig gjort. Jag förstår inte ens hur det skulle funka.

Gillar ljudböcker/gillar inte ljudböcker – älskar dem!

Föredrar e-böcker/föredrar fysiska böcker – jag lyssnar gärna men läser aldrig något annat än fysiska böcker. Eller ok, det har hänt men då har det varit nödfall, det är inget jag njuter av.

vill äga mina böcker/ lånar ofta böcker – har dock blivit bättre på att låna också.

läser främst böcker i en genre/ gillar att variera min läsning – har mina favoriter men läser nog rätt brett ändå.

Läser ofta om böcker/läser sällan eller aldrig om böcker – jag gjorde det som ung men nu händer det ytterst sällan.

gillar att läsa böcker av författare som fått priser/bryr mig inte om litterära priser  – det spelar ingen roll även om jag förstås ibland har läst en bok just för att den vunnit t ex Augustpriset.

läser alltid på svenska/ läser på flera språk – flera och flera… men i alla fall på svenska och engelska

är bra på att komma ihåg böcker jag läst/glömmer lätt bort både titlar och författare – jodå, titlar och författare minns jag ofta bra, det är personerna i boken vars namn jag glömmer snabbare än kvickt.

skriver upp de böcker jag läser/ skriver inte upp böcker jag läser – alla hamnar på min lista i telefonen. Titel, författare, betyg samt en markering om det var en ljudbok.

räknar hur många böcker jag läser per år/ bryr mig inte om antalet böcker jag läser – jag räknar dem alla och jämför dessutom både mellan år och mellan månader.

läser varje dag/ läser mer sällan – läser och lyssnar i stort sett varje dag men det kan bli dippar ibland – ljudbok varje vardag på väg till och från jobbet. De dagar då jag antingen måste sitta i telefonmöte eller springer på någon bekant som vill prata känner jag mig barnsligt snuvad på konfekten. De där timmarna är liksom mina egna timmar.

tycker att läsning är avslappnande/ tycker att läsning är ansträngande – läslusten kan komma och gå men ansträngande är det aldrig att läsa.

En tanke på “En enkät på Världsboksdagen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s