2018 – året som gick

Det är nu den 3 januari och det är dags att sammanfatta året som gick. Det har varit ett blandat år på många sätt och vis och jag är glad att det är över. Men flydda år bör ibland ändå kommenteras och här är min sammanställning:

Läsning

Jag har läst 75 böcker under 2018. Det är ett bra antal för att vara jag och det är jag nöjd med. Mest läste jag i januari och juli (10 stycken) men bara 2 i februari.

 • 45 böcker var skrivna av kvinnor och 30 av män
 • 29 var ljudböcker
 • Bara 12 var på engelska och det måste nog vara ett all time low för min del. Men det gör inget, jag tycker minst lika mycket om att läsa på svenska.
 • 18 av böckerna var skrivna av Håkan Nesser (2 lästa, 16 lyssnade på) och det är ett författarantalrekord på ett och samma år!

Jag gav betyget 6/6 till

 • Faunen av Anna-Karin Palm
 • Ett jävla solsken av Fatima Brenner
 • Every heart a doorway av Seanan McGuire
 • Andarnas labyrint av Carlos Ruiz Zafón

Och vinnaren blev Andarnas labyrint! Maken till bra bok har jag inte läst på många år, den rekommenderas verkligen å det varmaste men man bör ha läst tidigare böcker i serien också (och de är faktiskt alla lika bra).

Annan kultur

Jag har sett Dracula och Törnrosa på Operan, My Fair Lady och Sju kvinnor på Stadsteatern, jag har varit på Fotografiska museet och på Medelhavsmuseet. Det är rekordmånga teaterbesök för min del, jag har inte varit så mycket på teater sedan tiden innan barnen kom. Roligt att notera att båda besöken på Operan har varit ihop med en resp två döttrar – så kul att de uppskattar det så mycket.

Bloggen

Ja, kära lilla bloggen blev eftersatt 2018. Livet kom emellan med en långdragen renovering av halva nedervåningen som tärde rätt hårt på familjeharmonin under tre långa månader, sommaren var för varm för att tänka och sen drog hösten igång med en sjuk lillasyster och en massa jobb och att blogga blev inte högsta prioritet. Men det är ok, det är så det är.

Fotografering

Jag började glatt med 365 foton även 2018 men insåg rätt snabbt att det inte skulle gå. I år är jag med på en light-variant med 180 bilder istället, det känns mer hanterbart.

Träning

Målet med 200 pass nåddes tyvärr inte. Dels pga att all energi under våren försvann pga familjen bodde i källaren och dels pga att sommaren faktiskt var för varm för att orka springa. Jag klagar dock inte. Köket är tipptopp och sommaren kommer jag för alltid att minnas som den bästa någonsin. Träningen finns kvar. Det blev 131 pass i alla fall och det enda jag beklagar är att det inte funkade att gå på yoga så som jag tänkt. Får se om jag kan hitta något på närmare håll istället för att köra inne i stan.

Nu är det dags att vända blad och se framåt. Just nu är jag på skidsemester och njuter till fullo. Jag samlar på mig energi och jag har högflytande planer på allt jag vill göra och hinna med fram till sommaren. Vis av erfarenhet vet jag att det inte kommer att bli på det sättet men jag njuter ändå av känslan av oövervinnerlighet som infinner sig när jag är utvilad och på ett ställe som verkligen läker själen. Kanske borde mitt allra mest övergripande mål för året vara att tillbringa så mycket tid som möjligt i fjällen?

 

2 tankar om “2018 – året som gick

 1. Ser ut som att du har haft ett bra läsår 2018. Många Nesser, inte dumt ;). Andarnas labyrint var verkligen bra!

  Låter skönt med skidsemestern, göra saker som en mår bra av och samla energi!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s