Helgfrågan

Söndag kväll och jag passar på att svara på Helgfrågan medan maten puttrar.

Har ni några tips för att få dem att tycka om läsning?

Kanske testa ”gamification” även på detta område? Nu har jag barn som läser utan tvång men de läser ännu mer när vi kör ett läsbingo på lovet eller när de tävlar mot fröken om vilka som läser flest sidor under sommaren, läraren eller klassens gemensamma ansträngning. Jag gav ett läsbingo till min gudson som är 5,5 år och idag kammade han hem belöningen efter att ha kryssat i alla rutorna. Så det funkar i alla åldrar 🙂

Läsläxorna är jag lite kluven till. Älskar att de har läxor men just de här har inte fyllt någon funktion för mina två äldsta. Äldsta fick hoppa över den (enl lärarens instruktioner) för den var för enkel och Sonen fattade aldrig varför han skulle ägna sig åt något så icke-utmanande. Lillan har däremot lite svårare med stavningen så för henne är det lite utmanande och därmed kul. På vår skola finns det två nivåer på läsläxan, kanske skulle man kunna tänka sig ytterligare en svårighetsgrad för de som behöver.

Sen gäller väl generellt att all läsning är bra läsning i den åldern. Hittar de något de gillar så kör på. Förr eller senare så breddar de sig (förhoppningsvis).

5 tankar om “Helgfrågan

  1. I våra tjejers skola har de läskontrakt och skall läsa måndag till torsdag, 15 min per dag, för någon annan. Skolan menar att de har sett att de som fortsätter att högläsa upp till nian får bättre betyg än de som inte gör det. Eleverna väljer själva vad de vill läsa, om man vill läsa på engelska till exempel så går det bra. Jackie läste Harry Potter på engelska förra terminen. För vår del är det den här högläsningen jag hoppas på just nu, när vår tolv- och trettonåring har tappat läsintresset under sommaren. Jag hoppas att kravet på att läsa skall bli en knuff i rätt riktning, så att de börjar läsa och fängslas av historien och vill läsa vidare.

    • Låter som en riktigt bra idé! Här hemma är det den yngsta som läst mest i sommar, hon avslutade nyss HP och kastade sig sen glatt över andra böcker. Äldsta läser väl lite lagom mycket just nu medan sonen har ärvt sin mors kvällströtthet och hinner sällan mer än en sida innan han somnar 🙈.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s