Veckans topplista – kvinnliga livsöden

Johanna efterfrågar den här veckan våra topplistor kring kvinnliga livsöden och då började jag fundera på vad gränsen går för ett livsöde och en bok med en kvinnlig huvudroll. Ju mer jag tänker på det, desto mer diffus blir distinktionen mellan de böcker som ligger där i gränslandet. Här är i alla fall en lista på böcker som jag, helt subjektivt, ser som livsöden:

  1. Elena Ferrantes neapelkvartett. Jag är ingen älskare av de här böckerna men nog är det både målande och gripande livsöden som vi får ta del av
  2. The Daylight Gate av Jeanette Wintersson. Det här är en av mina top fem böcker alla kategorier och även om den inte har ett så långt tidsspann i berättelsen känns det ändå som man följer alla kvinnor genom alla tiders historia.
  3. Majgull Axelssons Ditt liv och mitt där vi genom tillbakablickar och reflektioner i nutid får följa en kvinnas liv från liten flicka till den äldre dam hon är idag.
  4. Böckerna Barnbruden, Pottungen och Rävfhonan som skildrar tre kvinnors liv i både lyx och misär i 1700-talets Stockholm. Jag har inte läst den sista boken i serien än men någon gång ska det bli av.
  5. Hönan som drömde om att flyga av Sun-Mi Hwant är ett allmängiltigt mammalivsöde, oavsett om man är människa eller höna

6 tankar om “Veckans topplista – kvinnliga livsöden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s