Veckans topplista – vinterkänsla

Perfekt topplistefråga en kväll som denna när snön vräker ner över Stockholm. Plogbilarna kör fram och tillbaka på gatan utanför och det är bra. Det är rätt kuperat där vi bor så för dem som bor högre upp på gatan är det en nödvändighet (precis som fyrhjulsdrift och dubbdäck) för att de ska kunna ta sig till jobbet i morgon. Till skillnad från den feministiska snöröjningen inne i stan prioriterar man här i förorten bilvägarna. Fast jag har aldrig behövt klaga på gångvägarna heller, det går bra att ploga båda här ute.

Men så till frågan.

 1. Advent av Anna-Karin Palm pga utspelar sig just vid advent
 2. Snöängel av samma författare. Stockholm i vintertid, jag älskar hennes stockholmsskildringar
 3. The Terror, Dan Simmons. Inte bara vinter utan lägg till att det är vinter vid Arktis
 4. Winter in Madrid, C J Sansom. Den väntar oläst i bokhyllan än så länge, men snart så!
 5. En vinter i Stockholm av Agneta Pleijel. Erkänner att jag inte minns den helt men den var rätt ok tror jag. Titeln passar i alla fall just nu.

13 tankar om “Veckans topplista – vinterkänsla

 1. Bara nyheter för mig, men jag har sett att Anna-Karin Palm följer vissa bokbloggare på Instagram, men det är ungefär så långt min kunskap sträcker sig 😉 Blir litet nyfiken på böckerna, skall nog titta in hos Adlibris/Bokus och läsa mer om dem. Tack för tips!

  Ps. Litet okunnig om vissa begrepp också, vad menas med ”feministisk snöröjning”?

  • Det är den politiska tanken att det är män som åker bil medan kvinnor cyklar eller går och i ett försök att tänka feministisk så prioriterade man gång- och cykelbanor framför bilvägar. Vilket ju ofelbart drabbade alla de kvinnor som mitt i vintern valde bil eller kommunala färdmedel.

   • Aha, tack för upplysningen. Undrar om det finns någon undersökning som visar att det finns en sådan uppdelning? Här hos oss ser jag ingenting av det, men så bor vi ju på landet också, så alla måste ha bil på gott och ont.

   • Här i förorten åker också alla bil, oavsett kön. Tveksam till uppdelningen. Dessutom drabbades ju alla som åkte kollektivtrafik och där ser åtminstone jag lika många män som kvinnor varje dag. Men politiker kanske lever i en parallell verklighet. Alternativt åker de aldrig kommunalt 😉.

   • Det tror jag nog att många faktiskt gör, lever i en parallell verklighet 😉 Vilket märkligt beslut det där var om snöröjningen. När det blev glashalt på vägarna här i vår kommun valde de att sanda bara i kurvorna. Det var nytt för i år.

 2. Advent får jag ta och kolla upp, är det en novell? Lyssnade på novellen Älven för ett tag sen av Anna-Karin Palm. Snöängel har jag för mig att jag började på men det var nog inte rätt läge för den då, får ge den en ny chans framöver – har ju gillat annat jag läst. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s