Ditt liv och mitt

För två veckor sedan var det återigen träff med NKs litterära sällskap men jag hann helt enkelt inte. Det var jobbsaker som bara måste bli klara och att sätta mig och jobba hemma sent på kvällen efter träffen kändes föga lockande. Så kan det bli ibland. Lite dumt bara att det blev just den här boken som blev lidande. Nu har jag härdat ut med både Top Dogg och I djupt vatten och när det äntligen blev dags för en bra bok, ja då kom vardagslivet emellan. För bra är den verkligen, denna bok av Majgull Axelsson.

Vi får följa Märit som på väg med tåg mot Norrköping och sin och tvillingbroderns födelsedag väljer att hoppa av tåget i Lund för att uppsöka sin lillebror Lars grav. Lars som blev placerad på Vipeholm, ett mentalsjukhus, och som aldrig kom därifrån. Hela boken är en uppgörelse med den tid som hanterade psykiskt sjuka på ett sätt som idag känns oerhört främmande men det är ändå en tid som inte alls ligger långt bakom oss. Ganska skrämmande faktiskt. Ganska skrämmande är förresten fel ord, oerhört skrämmande passar bättre.

Det är inte bara Lars placering på Vipeholm som kommer fram när Märit ser tillbaka på sin barndom och sin ungdom, även relationerna till hennes morföräldrar, far, bror och barndomens bästa väninna gås igenom på ett naket och föga smickrande sätt och jag måste beundra henne för att hon ändå tog sig igenom allting och lyckades komma ut som en lycklig (minus samvetet för Lars) och framgångsrik kvinna på andra sidan, hon lät sig inte dras ner i bitterhet och förutfattade meningar. Märit har förvisso en röst, hennes döda syster (de skulle ha varit trillingar, men systern dog innan/vid födseln) som hon tror flyttade i hennes medvetande vid dödsögonblicket och på så vis lever vidare. Det här kan säkert tolkas som att även Märit bär på vissa sjukdomsdrag men jag läser det snarare som att jag som läsare får följa hennes inre monolog och tycker att den är rätt underhållande.

På ett sätt kommer Märit till ett avslut med många av de spöken som förföljer henne men som den människa hon är så kommer hon förstås alltid att bära med sig det som hände. Jag skulle ändå vilja tro att hon går stärkt ur den sista konfrontationen och att hon efter allt som hänt under de dagar så boken utspelar sig faktiskt kommer att välja att fokusera enbart på det positiva i hennes tillvaro och att hon låter det förflutna vila framöver.

Jag har läst annat av Majgull Axelsson tidigare och tyckt om hennes böcker men den här var ännu bättre. Inte minst att få läsa en bok där språket behandlas så väl och läsningen bara flyter fram, det händer tyvärr inte vid varje lästillfälle.

  • Betyg: 6/6
  • Utmaningar: Kaosutmaningen #16: En bok du tycker att alla borde läsa. Det är sällan jag tycker att ”alla borde läsa” men den här är viktig. Dels för att väcka tankar kring hur vi hanterar psykiskt sjuka och funktionshindrade (se bara på allt stöd som regeringen vill dra in) och dels hur män behandlar kvinnor (tänk #metoo…)

4 tankar om “Ditt liv och mitt

  1. Tyckte också mycket om den här! Lyssnade och det var nog Katarina Ewerlöfs bästa uppläsning som jag hört så här långt. Lite snårig att lyssna på men kanske lättare att läsa? Det är en bok som stannar kvar liksom Jag heter inte Miriam.

  2. Pingback: Månadens bästa bok i november – Tant Augustas tekopp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s