The Midnight Palace

Ni känner igen känslan, man står där framför sig bokhög och inte en enda bok känns lockande trots att samtliga var böcker som man bara måste ha vid inköpstillfället… Skumt fenomen det där. En sådan kväll, på ett helt annat ställe i huset, hittade jag en ännu oläst bok av Carlos Ruiz Zafón, The Midnight Palace. Jag vet inte varför den inte blivit läst tidigare men är nu tacksam för det för helt plötsligt var jag i ett varmt Calcutta och umgicks med föräldralösa barn, onda andar, hemligheter och lojaliteter.

The Midnight Palace är en av de böcker för yngre (?) läsare som Zafón har skrivit. Jag har också läst alla de andra (Marina, The Prince of Mist och The Watcher in the Shadows) och precis som dessa utspelar sig den här i gränslandet mellan den vanliga världen och en magisk värld och han blandar dessa två världar så perfekt att det är en ren njutning att läsa. Den här gången är det ett tvillingpar som skiljs åt vid födseln och sedan återförenas 16 år senare och vi får följa deras uppgörelse med det som förföljt dem sedan de föddes. Jag får lite King-vibbar av boken, främst på grund av banden mellan barnen på barnhemmet och hur de tillsammans tar steget in i vuxenvärlden, eller snarare hur de knuffas till detta steg av en ond kraft (men på ett mycket snyggare och bättre sätt än i Det…).

Barnen är ett gäng från det barnhem där Ben har bott sedan hans mormor lämnade honom där för att sedan ta med sig hans tvillingsyster på flykt genom Indien. Ben har ingen aning om att han har någon släkt och barnhemsföreståndaren har aldrig registrerat honom på barnhemmet, inte efter att redan första dagen Ben var där fått en påhälsning från den onda mannen som letar efter tvillingparet. Ben och hans närmaste vänner skapar en hemlig klubb och de håller hus i en byggnad som de kallar the midnight palace och när Bens syster dyker upp tas hon genast upp av gruppen även om de då inte vet om släktskapet barnen emellan. Det som sedan följer är en historia i högt tempo med fina personskildringar, bra miljöbeskrivningar och en glasklar röd tråd genom hela historien.

Har du ännu inte läst de här böckerna av Zafón så kan jag rekommendera dem å det varmaste!

  • Betyg: 6/6
  • Utmaning: Kaosutmaningen #27, en hyllvärmare

2 tankar om “The Midnight Palace

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s