Hennes nya namn

Jag läste Min fantastiska väninna i våras och var förvisso inte lika exalterad som de flesta andra men jag tyckte den var tillräckligt bra för att köpa del två i serien. Bestämde mig snabbt för att ta en medveten paus mellan böckerna för jag tyckte den första var väl kompakt och nästan svårläst pga layouten (läser serien på engelska, kan vara annat utseende på den svenska varianten). Nu bestämde jag mig för att det kunde vara dags så Hennes nya namn fick följa med upp till fjällen över nyår med bara en redan påbörjad bok i sällskap, allt för att säkerställa att jag verkligen skulle läsa den.

Hennes nya namn tar över mer eller mindre direkt där den första boken slutar. Lila är gift med Stefano (olyckligt förstås – verkar inte finnas några lyckliga relationer i deras värld) och Elena går vidare på det akademiska spåret. Ofta kan andra boken i en serie vara sämre än den första för att sedan ta sig igen i del tre men så är inte fallet här. Hennes nya namn är rappare, lättare att läsa, mer handlingsorienterad och, inte minst, den innehåller inte så fruktansvärt många personer.

I den här boken står kärleksrelationerna mer i centrum än själva vänskapsrelationen mellan Lila och Elena, något som sannolikt bidrar till den lite luftigare stämningen i historien. De står inte varandra lika nära till vardags som förr men bandet finns ändå kvar trots allt som händer. Och här har vi väl den ”lilla” detaljen kring Nino som skapar det som i mångt och mycket driver utvecklingen av historien framåt. Hur kan Lila göra så mot Elena? Å andra sidan är det de här sakerna som gör historien till en bra historia. Vi pratar verkligen inte om några platta karaktärer här, det blandas gott och ont, högt och lågt om vartannat hos huvudpersonerna. Även hos sidokaraktärerna skildrar Ferrante ytterst mänskliga drag och styrkor/svagheter och sammantaget är det det som är den allra största behållningen av boken.

Om någon undrar så kommer jag förstås att läsa del tre och fyra också men återigen kommer jag att lägga in en liten paus mellan böckerna. Kanske inte behöver bli så lång som mellan del ett och två men tippar på att jag läser nästa till sommaren ungefär.

  • Betyg: 4/6
  • Utmaningar: Kaosutmaningen #8
Annonser

2 thoughts on “Hennes nya namn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s