Top Ten Tuesday – kärlek

img_7592Temat för dagen är Alla hjärtans dag som ju infaller på söndag.

I min bokklubb har vi länge pratat om att hitta den ultimata kärlekshistorien. Ingen av oss läser normalt den typen av böcker varför vi alla ibland kan känna en väldigt längtan efter att få läsa om just detta. Helt ärligt har vi gjort några försök men hittills inte lyckats speciellt bra i vårt botaniserande i denna genre så den här gången ska jag lusläsa andras inlägg för att få tips.

Här kommer i alla fall ett antal böcker om kärlek i olika former som jag har tyckt om, helt utan inbördes ordning:

  1. Främligen av Diana Gabaldon. Jag lyssnar på denna när jag åker till och från jobbet och den har fått mig att hålla fartgränserna, kanske till och med ligga under dem, bara för att få hålla mig på vägen så länge som möjligt. Storslagen kärlek över århundrandena.
  2. Hanteringen av odöda av John Ajvide Lindqvist. När kärleken till en annan är så stor att man är villig att ge upp personen i fråga och låta den gå vidare. Jag grät floder.
  3. Faunen av Anna-Karin Palm. Vänskapskärlek är fantastisk men kan bevisligen också styra ett liv bortanför vad som kanske kan anses vara alldeles hälsosamt. Skriver jag samtidigt som jag skulle offra ganska mycket för att få ha just en sådan vänskapsrelation.
  4. Grevinna av Margit Söderholm. En urgammal favorit från barndomen om den olyckliga unga grevinnan som möter kärleken i en av godsets arrendatorer. Slutar förstås i olycka på alla plan men kärleken till det barn som blir frukten av denna affär präglar kommande generationer.
  5. The Fault in our Stars av John Green. Åh, ungdomlig kärlek och vidriga sjukdomar. Om än med en dialog som jag finner ytterst osannolik för dagens tonåringar.
  6. Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt. Kärlek till syskon, kärlek till familjen, kärlek till någon som älskar den man själv älskar. Många näsdukar behövs även här.
  7. Tusen strålande solar av Khaled Hosseini. Påtvingad ”kärlek”, äkta kärlek och svår kärlek. Så mycket ryms i denna bok och den gör ont att läsa.
  8. Fallen ur tiden av David Grossman. En ganska konstig bok men handlar om förlusten av ett barn. Jag kan komma att tänka på den ibland och den dyker upp i den här listan pga att det inte finns någon starkare kärlek.
  9. Expeditionen, min kärlekshistoria av Bea Uusma. Ett porträtt av ung och innerlig kärlek mellan Nils Strindberg och Anna Charlier, en kärlek som aldrig fick ett lyckligt slut men där de ändå förenades efter döden. Verkligheten överträffar verkligen dikten.
Annonser

One thought on “Top Ten Tuesday – kärlek

  1. Just kärlekshistorier tycker jag också sällan att jag blir ”nöjd” med. För jag vill inte att det ska vara för sliskigt. Eller för tragiskt. Eller för rosenskimrande. Hm… Svårt att möte mig där tror jag. Gillade Marian Keyes Anybody out there. Den borde väl räknas hit? (Även om jag tyckte den var rätt sorglig kan jag liksom ha överseende med det.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s