Astrounaten som inte fick landa

Äldsta hittade Astronauten som inte fick landa av Bea Uusma på Akademibokhandeln för ungefär ett år sedan och önskade sig den i julklapp. Hon läste den men var väl så där halvimponerad. I somras letade jag efter en kort och relativt lättläst bok, hittade den här i bokhyllan, läste och föll som en fura. Jag rekommenderade den också till Sonen (en åttaåring som förvisso är duktig på att läsa men som inte helt ser poängen med böcker så vida de inte är JÄTTEbra, och de där JÄTTEbra böckerna är inte helt lätta att lista ut vilka de kan vara i förväg) som slukade den och som lusläste alla fakta och alla tabeller. Han och maken, som också läste den, hade sedan långa diskussioner om månlandningen och diverse tekniska detaljer kring detta.

Boken i sig är skriven på ungefär samma sätt som Expeditionen men är kortare och mer koncist skriven. Uusma förmedlar den skräckblandande fascinationen av att var totalt, jag upprepar totalt, ensam i universum omsluten av en färg som får svart att verka ljust. Tänk er själva att vara helt allena på andra sidan månen… finns liksom ingenting förutom ett oändligt universum. Det kräver sin personlighet att klara av en sådan sak och det måste ha varit oändligt mycket mer påfrestande än att ta de där berömda stegen på månen.

Jag tycker om Uusmas sätt att närma sig Michael Collins unika berättelse och att hon höjer upp honom till den hjältestatus han faktiskt förtjänar. Collins som efter denna resa berättar att han efter hemkomst inte gärna reste mer, han hade varit så långt bort man kan komma och hade lyckats komma hem. Gott så.

  • Betyg: 6/6
Annonser

6 thoughts on “Astrounaten som inte fick landa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s