Sanningen om fallet Harry Quebert

Förra veckan hade vi bokklubbsträff. Av sju ordinarie deltagare kunde bara fyra vara med men det är ju lite så det är i dessa avslutningstider. Jag kom instressande 20 minuter för sent pga stopp i trafiken. Någon sade att det kunde bero på att Carola sjöng på Gröna Lund men kan hon verkligen dra så mycket folk så att det påverkar biltrafiken så? Hur som helst, vi träffades, vi åt och vi pratade om Sanningen om fallet Harry Quebert av Joël Dicker.

När en av deltagarna förra gången bestämde att vi skulle läsa den här boken insåg vi att den var på över 700 sidor och vi var nog flera som i vårt stilla sinne undrade om vi skulle orka ta oss igenom den. Vi räknade ut att om vi läste 118 sidor per vecka så skulle den lagom vara utläst till onsdagens träff, och enades om att det borde vi kunna klara av.

Det är inte helt enkelt att beskriva vad det är för typ av bok det här. Lite grand deckare, lite grand relationshistoria och lite grand en berättelse (ni vet, när det är själva berättandet som är grejen, inte historien i sig). På Adlibris kan man läsa följande om den ”Denna roman kan beskrivas som en kalejdoskopisk berättelse i flera lager. Den är oavbrutet spännande samtidigt som den hela tiden gäckar läsarens förväntningar. Så fort man tror sig komma nära gåtans lösning händer något som kullkastar alla tidigare teorier. Och en fråga formulerar sig: vem är det som skriver en berättelse, och hur går det egentligen till?”, och jag skulle vilja säga att det sammanfattar boken alldeles utmärkt.

Sanningen om fallet Harry Quebert är definitivt en av de bästa böckerna jag har läst i år. På bokklubbsträffen försökte vi beskriva vad det var som var så bra men hade svårt att sätta fingret på det. Men det är vändningarna, det är språket, det är berättelsen, det är personerna och det är det totalt oväntade som gör den här romanen till något alldeles speciellt. Plus alla personernas egna historier, besvikelser och förhoppningar som beskrivs så fint. Summa summarum så låg vi mellan betygen 8-10 så det blev en 9:a i slutbetyg av oss på den skalan.

  • Betyg: 6/6 (på min bloggskala, jag gav den en 10:a på bokklubbsskalan)
  • Utmaningar: Kaosutmaningen #21 (lite långsökt men idrott spelar en viss del i huvudpersonens bakgrund)
Annonser

5 thoughts on “Sanningen om fallet Harry Quebert

    • Vi pratade på träffen om det konstiga i att ingen av oss hört talas om den (innan hon som bestämde vad vi skulle läsa fick tips på Boktipset). Den är ju så fantastiskt bra att den borde vara omskriven överallt.

  1. Ping: Top Ten Tuesday – filmatiseringar | Tant Augustas tekopp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s