Prophecy

En av mina favoritserier är den om advokaten Shardlake som är advokat i Henrik VIIIs England. Det har gått ett tag sedan hans senaste, Stoneheart, kom ut och under en google-vända för att att försöka hitta utgivningsdatum på nästa bok i serien snubblade jag över en sida där personer gav varandra tips på vad man skulle läsa under denna väntetid (älskar internet). En av de författare som då nämndes var S.J Parris. Och vem är väl jag att inte prova på en ny serie som utspelar sig i medeltida England (kan en sådan bok någonsin bli dålig?). Första boken i serien heter Heresey och gillades mycket av undertecknad. Nu har jag läst bok nummer två, Prophecy. Lite långsammare men bra.

I centrum av boken står den före detta munken Bruno, en man som har vetenskapliga teorier som skulle kostat honom livet om han stannat kvar i klostret i Italien. Nu är han i England, under den franske kungens beskydd, och han visar sig också, förstås, vara en hejare på att lösa mordgåtor. Storyn i sig är kanske inte revolutionerande men man måste ju älska miljöerna! Precis som hon Mantel så framstår här hovet och de högre ämbetsmännen som människor, inte bara som sadistiska galningar som torterar folk i Towern mest hela tiden (har märkt sådana tendenser i andra böcker). Visst, de gör det också, men har även humor och andra mänskliga drag. Dessutom tycker jag att det är fascinerande att läsa om den här tiden, om striderna mellan kyrka och vetenskap, om hur stora vissa frågor var då, frågor som vi idag inte ens skulle höja på ögonbrynet åt samtidigt som de stora sakerna som lojalitet, vänskap och förtroenden var viktiga och livsavgörande (då som nu).

  • Betyg: 4/6
  • Utmaning: läsmaraton bok #4, kaosutmaningen #10 (bok utkom 2011)

PS Det finns en ny Shardlake-bok och den ligger så fint och väntar i min TBR-hög 🙂 DS

Annonser

4 thoughts on “Prophecy

  1. Festligt, hajade till när du nämnde S J Parris, trodde först att det var SJ Parrish men insåg snabbt att det var det inte. Låter som intressanta böcker, får kollas upp och det gäller även den andra serien.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s