Julläsningsenkät

Hos Johannas deckarhörna hittade jag en liten julenkät som jag glatt lånar. Är lite desperat att komma i julstämning samt att få tillbaka läslusten och tänkte att lite tankar kring kombon jul och böcker kanske kan göra susen.

1. Julen närmar sig alltså med stormsteg. Vilka/ vilken bok önskar du dig i julklapp i år?

Finns några skräck-/spökböcker av Susan Hill som jag gärna skulle vilja ha. Sen tipsade Fiktiviteter om Alias Grace av Margaret Atwood som också låter lite lockande, och Karthago av JCO. Men annars har jag inte riktigt kommit på några riktiga önskeböcker. Har mycket kvar från i somras som jag verkligen vill läsa när lusten återkommer och det räcker nog ganska bra just nu. (Herregud, jag blir ju rädd för mig själv…!)

2. Har du något bra tips på en riktigt bra bok att ge bort i julklapp? Det går bra med flera tips fördelat på genre också om du har många idéer.

Årets bästa bok, enligt mig, är Bea Uusmas Expeditionen så den rekommenderar jag varmt, både att ge bort och att önska sig. Förra årets bästa bok, också enligt min egen eminenta utsago, var The Daylight Gate av Jeanette Winterson. Läs/önska/köp!

3. Många ser till att ordna julläsningen på egen hand för att se till att vara på den säkra sidan och få läsa det man vill och inte bara det som den nyckfulle tomten kommer med. Har du planerat din julläsning? Kanske sparat någon godbit eller köpt hem enbart för att förgylla din jul och nyårshelg?

Jag vill verkligen läsa Om vänskap av Anna-Karin Palm och Kate Larson. Samt läsa ut Seven for a Secret av Lyndsay Faye.

4. Julen är ju en social högtid med släkt och familj i centrum. Hur gör man då för att hitta lästiden? Har du någon bra ursäkt för att slippa ifrån sällskapsspel och grönkål och få läsa en stund i lugn och ro?

Juldagen brukar vara perfekt. Alla upptagna med sina julklappar och då passar det utmärkt att tända en brasa, hälla upp en kopp te, lägga fram lite julgodis och läsa i soffan några timmar.

5. Många läser höstens pristagare, typ Nobel eller Augustpris, under julen. Brukar du göra det?

Inget jag har för vana att göra, nej.

6. Brukar du läsa någon särskild bok eller bokgenre för att komma i julstämning?

Faktiskt inte, men det vore rätt mysigt att ha någon sådan klassiker. The Shining? 😉

7. Finns det någonting du absolut INTE vill ha i julklapp?

Nej, jag är en stor fan av paket och blir ytterst sällan besviken. Det skulle möjligen vara en present helt vald utan tanke.

8. Vad är det godaste tilltugget till en bok under julen?

Te och en Aladdin-ask.

9. Har du något speciellt minne av en fantastisk läsupplevelse från någon tidigare jul?

Ingen specifik bok men minns jular (innan barnen) med väldigt mycket lugn och ro och tid att läsa. Those were the days… Nu börjar de ju dock bli stora så det går att stjäla sig lite lästid även dagtid.

10. Finns det något speciellt du har som tradition att läsa varje jul?

Jag läser Jul i Bullerbyn med barn i lämpligt ålder.

Hur har ni andra det med er julläsning?

4 tankar om “Julläsningsenkät

    • Stalker har jag inte hört om förut.
      Hoppas då får njuta lite frid och ro under själva juldagarna om du nu måste jobba i mellandagarna. Tycker alltid så synd om er med den typen av jobb så här års (och vid halvårsskftet).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s