Jorden Runt – Wolf Hall

Jordenruntutmaningen hos Lyran har nu passerat första stoppet, Europa. Här hade jag redan läst Stål så jag satsade på Wolf Hall under september. Det här är en bok som har vunnit priser, ligger till grund för utsålda teaterföreställningar och är boken innan den än mer omskrivna Bring up the bodies. Ni anar förväntningsnivån…

Jag tycker om älskar att läsa om den här tidsåldern. Den är grym, otäck, spännande, politisk och visar så tydligt på människans många svaga punkter. Dessutom utpekas Cromwell alltid, i alla fall det jag har läst, som ond, elak och mordisk. Här får vi möta en helt annan man. En man som månar om sin familj, som sörjer sina döttrar, som ser kvinnlig bildning som något positivt, som tar sig an utsatta och hela tiden låter sitt hushåll växa för att rymma både oliktänkande och andra, som fostrar sina söner och fostersöner till goda medborgare. En betydligt mindre smickrande bild ges av Anne Boleyn medan Henrik VIII själv mest är kärlekskrank och lite lätt rörig.

Det är det här jag tycker om med boken. Att få se helt nya sidor skildrade av annars ofta stereotypa figurer plus att vi besparas ett antal tortyrscener från Towern som många andra annars säkert skulle ha frossat i. Ja, jag är ju lite känslig kring sådant där. Finns egentligen ingenting att inte tycka om, bortsett från en sak. Jag tycker berättarrösten är rörig. Får inget flyt i läsningen när jag hela tiden måste hålla reda på vem ”han” är. Är det Cromwell som beskriver någon eller är det Cromwell själv det gäller? Har läst den på engelska så det finns ingen översättare att skylla på. Tvärtom funderade jag ett tag på att läsa den på svenska istället för att sätta min tro till att översättaren fått klarhet i alla dessa ”han”. Tror att det är det som har gjort att det tagit oväntat lång tid att läsa klart boken. Likväl så ser jag definitivt fram emot att läsa fortsättningen så snart som möjligt. Den finns mig veterligen inte på svenska än så jag får väl härda ut med de där snårigheterna. För det är inte så illa att det stoppar mig.

Vad tycker ni, har ni också hängt upp er på det här eller är det bara jag?

10 tankar om “Jorden Runt – Wolf Hall

  1. Hängde också upp mig på berättandet. Läste den översatt så får väl inse att det inte är översättaren som schabblat… Gillar verkligen Cromwell i boken, skulle vilja veta hur mycket som är historiskt underbyggt.

    • Har läst lite wikipedia vid sidan om och mycket är nog underbyggt verkar det som, men som personlighet vet jag inte hur mycket som är sant och inte. Men det är ändå lite tröstande att läsa om honom som ”normal” person, inte bara väldigt obehaglig. Och att han var oerhört politiskt framkommer ju även i den här boken.

    • C J Sansom är en annan författare som skriver om just den här perioden i Englands historia. Mycket, mycket bra. Rekommenderas varmt. Och i de böckerna beskrivs en helt annan sida av Cromwell…

  2. Jag har inte tänkt på det där med olika ”han” (läste också den engelska boken)… Intressant det du skriver om att personerna skildras på ett lite nytt sätt. Jag noterade också att Cromwell var en på många sätt sympatisk man, men visste egentligen inte så mycket om hur han i vanliga fall har skildrats. Jag ser också fram emot att läsa Bring up the Bodies, men jag tror jag behöver en liten paus först (det har blivit många tegelstenar på sistone).

    • Ja, jag gör också en liten paus. Har lite andra böcker jag känner att jag verkligen vill läsa nu när jag äntligen har dem hemma. Kan bli lagom jullektyr kanske? Kanske t om något jag bör skriva upp på julklappsönskelistan när jag tänker efter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s