Påskaftons morgon och en kopp te

Så där ja. Vaknade kl 05:15 av min förkylde make. Drog mig ett tag och gick sedan upp. Så strax före kl 06:00 kunde underteckad Fru Påskhare ses smygandes omkring i trädgården, läggandes påskägg på strategiska ställen.

Solen skiner, fåglarna kvittrar, teet är varmt bredvid mig, tidningen ligger på bordet och de andra fyra sover. Svårt att tänka mig en bättre start på morgonen.

Och på tal om te. Nu har jag ju döpt den här bloggen efter en tesort (typ) så kanske läge, nu när allt är tyst och lugnt och stilla, skriva ett par ord om vad jag gillar för te. Tillhör den tedrickande sorten som på allvar tycker att en kopp te är en bra dryck att ta till vid de allra flesta tillfällen. Val av själva tesorten beror lite grand på stunden samt förstås vad skafferiet här hemma har att erbjuda. Som bas på tefronten finns här hemma så gott som alltid:

* Earl Grey Majestic. Som en vanlig earl grey fast med extra allt. Har man en gång smakat är man fast (förutsatt att man är en earlgreyperson då förstås). Kan egentligen drickas vid samtliga tidpunkter på dygnet och vid samtliga situationer som kan uppstå under en dag.

* Farbror August. Svart te smaksatt med land annat papaya och kokos. I skrift ser det inte alls lockande ut inser jag, detta är ett te som ska avnjutas på riktigt och inte via bokstäver. Perfekt på kvällstid. Eller då man känner sig lite ruggig och behöver lite mjuk uppmuntran i tillvaron. Själv förflyttas jag doftmässigt alltid tillbaka till studietiden är jag dricker detta (provade det första gången -91 och minns det som igår) och den kravlösa, lyckliga tillvaro jag då levde.

* Formosa Lapsang Souchong. Svart. Rökigt. Riktigt rökigt. Med smak av tjära. Antingen älskar man det eller så hatar man det. Läser precis på påsen att det är ”ett storbladigt te som röks över speciellt taiwanesiskt trä”. Det ni. Bästa teet någonsin till julskinka. Eller när man är lite förkyld om har tappat smaklökarna. Eller när man bara behöver något lite extra.

Ibland är jag lite wild & crazy och köper något annat än de tre ovanstående, t ex svart vinbär (oftast på landet på somrarna), kaktus (som variation till Farbror A, blir dock aldrig lika bra och de påsarna går sällan åt), andra sorters Earl Grey (när affären har slut på den majestätiska varianten). När jag någon gång hinner bortåt Sibyllans Tehandel kan det också slinka med en påsk Sir Williams (men det ska vara deras egen, ingen efterapning som jag har sett och provat på annat håll) som variation på earl grey och det rökiga. Men det är alltid de tre sorterna ovan jag faller tillbaka på.

Var handlar jag då mitt te? Ibland testar jag olika tehandlare och har insett att god omsättning är a och o på kvaliteten. Vad gäller Majestic har jag bara hittat det på ett ställe och därför blir jag detta ställe trogen, både på grund av Majestic men också på grund att att teerna känns färska och smakar mycket, nämligen NK tehandel.

Har ni några favoriter?

6 tankar om “Påskaftons morgon och en kopp te

    • Har druckit mycket kaffe ett tag på dagtid men inser att jag inte mår så himla bra av det så jag är tillbaka på tedrickandet igen. Utom på fredagar då jag får lyxa till det med en härlig caffelatte på kontoret. Vi är lyckligt lottade och har en mastodontmaskin från Nespresso som gör gudomlig latte (tillika med gudomligt mycket kalorier i…). Glad Påsk till dig också!

  1. Farbror August låter gott. Ska nog testa det. Efter att ha druckit mest Darjeeling med mjölk och honung under en period är jag nu tillbaka på smaksatta téer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s